Danska dijeta header jpg

Danska dijeta Kopenhagen dijeta 13-dnevna dijeta Prirodna liposukcija s Danske kraljevske bolnice u Kopenhagenu!

Danska dijeta je vrlo rigorozna 13-dnevna dijeta koja se bazira na unosu samo 600 kcal dnevno, ali kroz izvrsno balansirane obroke, u kojima su dominantno zastupljeni meso, voće i povrće. Glad je sigurna pojava na Danskoj dijeti, ali je cijeđenje masnog tkiva još sigurnije! Želiš smršaviti uz Dansku dijetu? Yes you can! 👍

Danska dijeta poznati

Danska dijeta Nicole Jung jpg Nicole Jung Korejska pop zvijezda girl benda KARA smršavila je 3 kg u 13 dana Danske dijete

Swipe (or drag) right or left

Danska dijeta osnove

Danska dijeta 1Danska dijeta je vrlo rigorozna, ali mudro osmišljena dijeta koja navodno potječe s Danske Kraljevske Bolnice u Kopenhagenu. Međutim, bolnica čije usluge koriste članovi kraljevske obitelji, negira bilo kakvu povezanost s Danskom dijetom, a Danci navodno jedva da su uopće čučli za postojanje ove dijete. Svaka sličnost s obrascem stvaranja mita o VMA dijeti je sasvim slučajna, jel... Ipak, Danska dijeta je vrlo popularna u nekim dijelovima svijeta, posebno u Koreji, gdje ju promoviraju popularne pop zvijezde.

Danska dijeta je restriktivna dijeta koja strogo zadanim receptima nudi cca 600 kcal kroz dnevni unos hrane. Preporuka stručnjaka je da prilikom bilo kakve dijete ne bi trebalo konzumirati manje od 800 kcal dnevno (dnevne potrebe čovjeka su oko 1500 - 2500 kcal). Ovako mali dnevni unos energije znači poprilično prazan želudac tijekom dana, što mnogi ljubitelji punog želuca neće moći izdržati. Ali za ljepotu se trpi, pa će pomisao o do 10 kg manje u 13 dana mnogima uzdići motivaciju, iako bi ovih 10 kg možda trebalo uzeti s rezervom.

S druge strane, za razliku od VMA dijete, izbor namirnica je znatno bolje odabran i uravnotežen, pa bi psihološki jači pojedinci mogli na zdraviji način postići odlične rezultate na Danskoj dijeti. Osnovna grupacija namirnica koje su ovom dijetom uskraćene su žitarice i šećer. Ostalih namirnica ima u vrlo korektnom omjeru, ali su količinski vrlo skromne i zbog toga je ova dijeta toliko rigorozna.

Zbog očekivanog pomanjkanja šećera u krvi na ovako restriktivnoj dijeti, očekivani su svi standardni simptomi ovisnosti o šećeru. Malaksavost, treskavica, glavobolja, bezvoljnost, itd. Iz istog razloga tko se odluči za tjelesno vježbanje, preporučuju se vježbe niskog intenziteta (poput dužeg hodanja), jer bi vježbe visokog intenziteta mogle dovesti do neželjenih komplikacija.

Danska dijeta jelovnik

Prije odlaska na Dansku dijetu posavjetuj se sa svojim liječnikom i nutricionistom. Na dijetu odlaziš na vlastitu odgovornost. Više pročitaj na linku Uvjeti korištenja.

Danska dijeta 2Danska dijeta ima vrlo jednostavan program kojeg nije komplicirano za provoditi. Radi se o strogo zacrtanom 7-dnevnom jelovniku koji se ponavlja još 6 dana, a od kojeg nije dozvoljeno odstupati. Rigoroznost Danske dijete očituje se i u tome što bilo kakvo odstupanje od zadanog jelovnika traži od osobe da s dijetom isti tren prekine, a na dijetu se može vratiti tek nakon 3 mjeseca. Samodisciplina je glavni faktor uspješnosti provođenja Danske dijete.

Zapravo, općenito, samodisciplina je osnovni faktor koji razlikuje mršave i debele ljude. (Naravno, ne jedini.)

Jelovnik se sastoji od tri obroka dnevno (iako bi se "Danski doručak" teško mogao nazvati obrokom), osim sedmi dan kada se do navečer posti. Kava uvijek mora biti bez šećera, mlijeka, ili bilo kojih drugih dodataka, a za one koji ne piju kavu, dozvoljena zamjena je crni čaj, naravno bez šećera, ili drugih dodataka, osim limuna. Obrnuto nije dozvoljeno. Tamo gdje je striktno navedeno da se pije čaj, može biti bilo koje vrste, ali ga se ne smije zamijeniti s kavom.

Dresing na salatu i ribu može biti od limunovog soka i maslinovog ulja, a jaja trebaju biti uvijek tvrdo kuhana. Začini su svi dozvoljeni, a meso treba pripremati bez ulja. Komad voća nije strogo definiran, pa može predstavljati jednu jabuku, jednu krušku, dvije marelice, zdjelicu grožđa, ili trešanja, itd. Voće je najbolje konzumirati najmanje pola sata prije glavnog obroka, a banane na Danskoj dijeti treba izbjegavati. Alkohol, naravno, nije dozvoljen.

Između obroka nije dozvoljeno apsolutno ništa pregristi, a glad se preporuča utaživati - vodom! Vodu je, kao i na gotovo svim dijetama, potrebno piti u velikim količinama, a najbolje ju je popiti kad god negdje nešto zaškripi, a onda shvatiš da zvuk dolazi ne više od pola metra južno od tvojih ušiju. Voda neće odmah utažiti glad i potrebno je izdržati 5-10 minuta zabavljajući um nekim potpuno sporednim stvarima, nakon čega će se rupetina u želucu smiriti, a svijest barem na neko vrijeme zaboraviti glad.

Program Danske dijete sastoji se od već spomenutog 7-dnevnog jelovnika, a preostalih šest dana Danske dijete jelovnik se ponavlja. Dakle, sedmi dan Danske dijete se ne ponavlja. Poredak dana u tjednu (tj. jelovnik) je zabranjeno promijeniti. Četrnaesti dan (nakon dijete) ne bi trebalo naglo krenuti s normalnom prehranom, već postepeno, a nakon pauze od tri mjeseca, dijeta se može ponavljati dok se ne postigne zadovoljavajuća tjelesna težina.

Danska dijeta jelovnik po danima

Ponedjeljak

Doručak: kava
Ručak: 400 g špinata + 2 jaja + 1 paradajz
Večera: 200 g pečene junetine + 1 zdjelica zelene salate

Utorak

Doručak: kava
Ručak: 250 g šunke + 1 šalica jogurta
Večera: 200 g pečene junetine + 1 zdjelica zelene salate

Srijeda

Doručak: kava + 1 šnjita integralnog kruha
Ručak: 100 g šunke + 1 jaje + 1 zdjelica zelene salate
Večera: 1 paradajz + 1 (kuhani) celer + 1 komad voća

Četvrtak

Doručak: kava + 1 šnjita integralnog kruha
Ručak: 250 ml smoothieja od voća po izboru
Večera: 1 jaje + 1 mrkva + 3 komada voća

Petak

Doručak: 1 mrkva + limunada
Ručak: 200 grama ribe po izboru
Večera: 200 grama pečene junetine + 1 (kuhani) celer

Subota

Doručak: kava + 1 šnjita integralnog kruha
Ručak: 2 jaja + 1 mrkva
Večera: 200 grama pilećih prsa + 2 zdjelice zelene salate

Nedjelja

Doručak: čaj
Ručak: -
Večera: 200 g pečene janjetine + 1 jabuka

Danska dijeta ukratko

Danska dijeta prednosti

Danska dijeta mane

Danska dijeta pravila

Ukratko, ovo su najvažnija pravila Danske dijete koja za početak trebaš zapamtiti:

Danska dijeta mitovi i zablude

Za razliku od većine dijeta o kojima se pišu hvalospjevi kao o rimskim carevima i prepričavaju mitovi kao o grčkim bogovima, a što uz malo upotrebe sivih ćelija ne drži vodu, na Dansku dijetu isključivo se baca drvlje i kamenje, strogo ju se ne preporuča i upozorava na veliku štetnost, što uz upotrebu onih istih sivih ćelija - ne drži vodu!

Danska dijeta nedovoljno energije

Najveća zamjerka Danskoj dijeti je nedovoljan dnevni unos energije kroz prehranu. Stručnjaci preporučuju 1.200 - 1.400 kcal minimalnog dnevnog unosa energije, ali nikako ispod 800 kcal. Međutim, osoba koja ima 10 kg "viška" ima 90.000 kcal pohranjenih rezervi energije ispod kože, što je dovoljno za cca 45 dana da NIŠTA ne jedeš, pa izraz "nedovoljan dnevni unos energije" postaje upitan i vrlo diskutabilan.

Danska dijeta nedovoljno hranjivih tvari

Druga najveća zamjerka Danskoj dijeti je nedovoljan unos hranjivih tvari o čemu bi se također dalo diskutirati. Jedina ozbiljnije manjkava namirnica u Danskoj dijeti su žitarice, koja i tako nije nešto bitna namirnica za čovjeka i dominatna svrha joj je biti jeftin izvor ugljikohidratne energije. A čim smo na dijeti, energije i tako imamo na kile, zar ne? Jelovnik Danske dijete, iako užasno restriktivan, omjerom je bogat povrćem, voćem i namirnicama životinjskog porijekla.

Osim toga, strogo određen jelovnik ne može biti jednako (ne)dovoljan hranjivim tvarima za pretilu Amerikanku od 105 kg i užasno pretilu Korejku od punih 47 kg dok se važe s utezima po džepovima.

Danska dijeta zaključak

Danska dijeta je još jedna verzije Medicinske dijete, međutim, za razliku od VMA dijete koja je prilagođavajući jelovnik balkanskim prehrambenim navikama srozala kvalitetu namirnica, Danska dijeta ju održava na visokom nivou, možda čak i višom od Medicinske dijete. Danska dijeta obiluje voćem i povrćem i u 13 dana ovakvog načina prehrane nikome zasigurno neće nedostajati hranjivih tvari.

Danska dijeta 3RDA hranjivih tvari (što označava preporučene dnevne doze hranjivih tvari) nisu nikakav minimum ispod kojih se ne smije ići, nego samo preporuka. Ljudi preživljavaju višemjesečne logore, ili opsadna stanja gradova, 40-dnevne postove na vodi, višetjedno lutanje izgubljeni po šumama i gorama... Nitko neće niti umrijeti, niti se razboljeti od kvalitetnih, ali nešto škrtijih obroka tijekom samo 13 dana Danske dijete.

Ovakvim načinom prehrane kroz duže vrijeme bi zasigurno postali kosturi presvučeni kožnim tapecirungom, ali da je ovo 13-dnevno čišćenje organizma baš toliko nezdravo koliko se piše da je, svatko ima manje, ili više sivih stanica između ušiju, pa neka sam odluči.

Da li ti je ovaj tekst bio koristan?
Star Rating WIDGET PACK

Pogledaj i ovo:

Medicinska dijeta thumb jpg
Medicinska dijeta

Jedna od najkompletnijih, najzdravijih, najpopularnijih i najefikasnijih dijeta na svijetu, stara preko 50 godina!

VMA dijeta thumb jpg
VMA dijeta

Lokalno i dalje iznimno popularna srpska rigorozna dijeta za koju se deseci tisuća kunu da djeluje!

Limun dijeta thumb jpg
Limun dijeta

Ekstremno rigorozna američka terapijska detox dijeta za generalno čišćenje organizma.

UN dijeta thumb jpg
UN dijeta

Slovenska magija za mršavost koja se bazira na razdvajanju namirnica po danima, a omogućava mršavljenje do 25 kg u 90 dana!