Dukan dijeta header jpg

Dukan dijetaFrancuska mesna mašinerija za mršavljenje!

Dukan dijeta je mesna dijeta francuskog liječnika Pierre Dukana koja se provodi u četiri faze, od kojih se u prvoj jede isključivo meso, a u zadnjoj (do kraja života) dominantno meso. Iako se smatra jednom od najnezadravijih dijeta na svijetu, Dukan dijeta ima milione poklonika diljem svijeta (samo 5 miliona u Francuskoj!) koji se svi kunu u njenu djelotvornost! Želiš smršaviti uz Dukan dijetu? Yes you can! 👍

Dukan dijeta poznati

Dukan dijeta Kate Middleton jpg Kate Middleton krenula je na Dukanovu dijetu po nagovoru majke, kako bi istesala liniju za kraljevko vjenčanje. Kasnije je dijetu ponovila kako bi izgubila postporađajne nakupine masnog tkiva. Oba puta uspješno!

Dukan dijeta Kristina Pilko Demirkiran jpg Kristina Pilko Demirkiran nakon što je stala na vagu i vidjela da ima 25 kg viška, mozak joj je odmah uključio sklopku i žestoki alarm i odlučio se za Dukan dijetu - Bilo mi je važno da mogu jesti koliko i kad želim, jer jednostavno nisam mogla psihički podnijeti niti jednu dijetu u kojoj točno u to doba treba jesti XY vrstu hrane.

Swipe (or drag) right or left

Dukan dijeta osnove

Dukan dijeta 1Dukan dijetu osmislio je francuski liječnik opće prakse dr. Pierre Dukan sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. Nakon što mu je u ordinaciju ušao užasno pretio pacijent, Dukan mu je rekao neka slijedećih tjedan dana jede isključivo meso. Nakon tjedan dana pacijent se vratio s 5 kg manje, što je Dukana navelo da osmisli kompletan plan dijete, po kojem nema yo-yo efekta jer traje - doživotno!!

Nekoliko desetljeća poslije, 2.000. godine, Dukan je izdao knjigu pod naslovom "Ne znam kako smršaviti". Nije jasno zašto bi itko tko želi smršaviti kupio knjigu liječnika koji ne zna kako smršaviti, ali knjiga je prodana u milione primjeraka, te je postala svjetski hit. Pierre Dukan danas navodno zarađuje oko 100 miliona dolara godišnje na proizvodima i uslugama vezanima za Dukan dijetu.

Možda upravo zbog jala, Dukan dijeta se godinama nalazi na listi najgorih mogućih dijeta. Stručnjaci na svim područjima se slažu da ovu dijetu treba u širokom luku izbjegavati. Mnogi i koji su započeli s dijetom su odustali zbog njene kompliciranosti i oskudnog izbora dopuštene hrane. Neki i zbog zdravstvenih posljedica. Ipak, milioni poklonika ove dijete kunu se u njenu djelotvornost. Masne naslage se stvarno tope, neovisno što je na Dukan dijeti dozvoljeno jesti u neograničenim količinama!

Dukan dijeta principi

Ruku na srce, Dukan dijeta ne bazira se na ničemu revolucionarnom. Osnova dijete je stari, provjereni koncept visokoproteinske dijete, koji je Dukan umotao u malo drugačije ruho. Efekti visokoproteinske dijete baziraju se na nekoliko osnovnih principa.

Čovjekov organizam vodi uspješne, ali vrlo teške bitke protiv mesa za vrijeme njegove razgradnje u probavnom sustavu. Zbog toga mu je potrebno znatno više energije za razgradnju bjelančevina, nego za razgradnju ugljikohidrata, pa čak i više energije nego za razgradnju masti. Budući da bjelančevine i ugljikohidrati daju jednaku količinu kilokalorija po gramu, tijelu nakon probave bjelančevina ostaje manje unešenih kalorija, nego nakon probave ugljikohidrata.

Druga bitna stvar je da tijelo upravo zbog teške probave mesa dugo zadržava osjećaj sitosti, što je velika prednost za sve ljude koji cijelo vrijeme moraju nešto trpati u usta.

I treća stvar je što je osnovna ideja vodilja svih mesnih ideja da su ugljikohdiratne namirnice nepotrebne za čovjeka. To ne znači da su ugljikohidrati generalno nepotrebni za čovjeka, ali tijelo može ugljikohidrate po potrebi sintetizirati iz bjelančevina.

Dukan dijeta jelovnik

Prije odlaska na Dukan dijetu posavjetuj se sa svojim liječnikom i nutricionistom. Na dijetu odlaziš na vlastitu odgovornost. Više pročitaj na linku Uvjeti korištenja.

Dukan dijeta 2Dukan dijeta podijeljenja je u četiri faze, a trajanje svake faze nije fiksno određeno, nego ovisi o pojedincu. A kao što je ranije navedeno, zadnja faza traje doživotno, pa sad, kada čuješ od poznanice: "Moram na dijetu, idem opet na Dukanicu!", očito joj se nije dalo do smrti imati nametnute restrikcije, pa su se kile vratile.


Dukan dijeta faza napada

Prva faza Dukan dijete je Faza napada. Cilj ove faze je rapidni gubitak kilograma u kratkom vremenu, kako bi osoba dobila motivaciju za nastavak držanja dijete.

Faza napada traje 1-7 dana, ovisno o broju kilograma koje želiš skinuti. Za izračun trajanja faze napada, koristi se našim kalkulatorom:

Zdrava-dijeta.com kalkulator
DUKAN FAZA NAPADA
Želim smršaviti: kg
Faza napada će mi trajati: dana

Faza napada se sastoji od prehrane isključivo nemasnim namirnicama životinjskog porijekla, koje se nalaze na listi 68 namirnica Dukanove dijete u Fazi napada (lista se nalazi niže u tekstu). I ništa drugo! Svinjetina i janjetina su zabranjeni zbog prevelikog udjela masnoća unutar samog mesa, dok s manje masnog mesa treba obavezno uklanjati vidljive masnoće, uključujući kožicu s peradi. Mlijeko i mliječni proizvodi su dozvoljeni ukoliko su s niskim udjelom masnoća i ni pod razno s dodanim šećerom. Jaja su dozvoljena, ali žutanjak ne više od nekoliko komada tjedno. Riba i morski plodovi su svi dozvoljeni gotovo bez ograničenja. Sve ove namirnice se trebaju priređivati bez ulja, ili bilo kakvih drugih masnoća, ali su začini dozvoljeni, pod uvjetom da nemaju u sebi šećera. Međutim umjetna sladila su dozvoljena u neograničenim količinama. Što bi moglo posebno obradovati one koji piju zaslađeni čaj i kavu. Voće i povrće je u potpunosti zabranjeno.

Ova se faza zove i "Čisto proteinska faza", jer su zabranjene sve namirnice u kojima dominiraju masti i/ili ugljikohidrati. Ovako rigorozan način prehrane bez ugljikohidrata dovodi do pražnjenja jetrenih zaliha ugljikohidrata (glikogena), te do iz Keto dijete poznatog efekta stanja ketoze. Tijelo počinje gubiti masne naslage otpuštajući ketogena tijela kao primarni izvor energije. Naravno, uz sve pozitivne efekte stanja ketoze dolaze i oni negativni - keto gripa. Malaksavost, glavobolja, razdražljivost, bezvoljnost, you name it.

Zatvor je u ovoj situaciji sigurna pojava i zato se prema Dukanovoj dijeti mora obavezno svakodnevno pojesti dvije jušne žlice zobenih mekinja. Do kraja života.

68 čisto proteinskih namirnica dozvoljenih od Faze napada Dukan dijete
Nemasno meso - goveđa usna, filet mignon
- bizonsko meso
- ekstra nemasna šunka
- ekstra nemasni kašer goveđi hot dog
- nemasni svinjski kotlet
- nemasne šnicle pečene govedine
- svinjski file, svinjska pečenka
- sojina slanina
- odrezak, pečenica, londonska pečenka
- teleći kotleti
- teletina scaloppini
- divljač
Perad - piletina
- pileća jetra
- kornska kokoška
- niskomasne pureći i pileći medaljoni
- dijelovi od piletine ili puretine s niskim udjelom masti
- pileći odresci
- prepelica
- purica
- divlja patka
Riba - jezerska zlatovčica
- som
- bakalar
- list
- škarpa
- iverak i dimljeni iverak
- haringa
- skuša
- lampuga
- grdobina
- atlatntski zrcalar
- smuđ
- sneper
- losos ili dimljeni losos
- sardine, svježe ili konzervirane u vodi
- brancin
- lubin
- surimi
- sabljarka
- tilapia
- pastrmka
- tuna, svježa ili konzervirana u vodi
Plodovi mora - školjke (svih vrsta)
- rakovi
- jastog
- hobotnice
- kamenice
- škampi
- lignje
Vegetarijanski proteini - seitan
- sojina hrana i vegetarijanski burgeri
- tempeh
- tofu
Mliječni proizvodi bez masti - svježi sir bez masnoće
- krem sir bez masnoća
- mlijeko bez masnoće
- nemasni grčki jogurt
- nemasni sir rikota
- kiselo vrhnje (kajmak) bez masnoća
jaja - pileća
- prepeličja
- pačja

Kako je dr. Dukan i dalje živ, originalnu dijetu je s vremenom ublažio, pa je lista namirnica dozvoljenih u svim fazama proširena i na:

Dukan dijeta faza krstarenja

Druga faza Dukan dijete je faza krstarenja. Uz 68 dozvoljenih proteinskih namirnica iz faze napada, faza krstarenja uvodi i 32 vrste neškrobnog povrća kojeg je dozvoljeno jesti određenim danima faze krstarenja (tablica ovih namirnica nalazi se niže u tekstu). Cilj ove faze je postepen nastavak gubitka kilograma, a trajanje ove faze ovisi o broju izgubljenih kilograma u fazi napada i ciljanoj težini, tj. vremenu dok se ona ne postigne. U trećoj i četvrtoj fazi Dukan dijete nije planiran gubitak kilograma (iako je moguć), pa je ova druga faza - faza krstarenja Dukan dijete relativno dugotrajna, jer završava u trenutku kada je ciljana tjelesna težina postignuta.

Koliko će trajati ova faza ovisi od osobe do osobe, tj. o brzini mršavljenja pojedine osobe. Za procjenu trajanja faze krstarenja koristi se našim kalkulatorom. Imaj u vidu da kalkulator daje samo okvirnu procjenu.

Zdrava-dijeta.com kalkulator
DUKAN FAZA KRSTARENJA
Nakon faze napada imam: kg
Moja ciljana težina je: kg
Ciljanu težinu ću postići za cca /
faza krstarenja će mi trajati oko:
dana

Faza krstarenja provodi se na način da se izmjenjuju ciklusi čisto proteinskih dana (kao u fazi napada) i proteinsko-povrtnih dana i to u omjeru koji god ti odgovara. Npr. 1:1, 2:2, 3:3, 4:4, 5:5. Upravilu, što više trebaš smršaviti, bilo bi dobro uzeti veći omjer, ali nije uvjet. Ako odabereš omjer 2:2, to znači da dva dana jedeš svih 100 dozvoljenih namirnica u fazi krstarenja, a onda si dva dana opet na čisto proteinskim danima, tj. na 68 dozvoljenih proteinskih namirnica. I tako u krug dok se ne postigne ciljana težina.

32 povrtne namirnice dozvoljene od Faze krstarenja Dukan dijete
Neškrobno povrće - artičoka
- šparoge
- cikla
- brokula
- prokulica
- kupus
- mrkva
- karfiol
- celer
- krastavac
- patlidžan
- endivia
- komorač
- mahune
- kelj
- zelena salata
- rukola, radič
- gljive
- okra, bamija
- luk
- srce palme
- paprika
- bundeva
- rotkvice
- rabarbara
- rezanci od bundeve
- tikve
- špinat
- rajčica
- repa
- potočarka
- tikvice

Od ove faze je kao iznimku novijeg datuma dozvoljeno konzumirati i jednu jušnu žlicu maslinovog ulja dnevno.

Dukan dijeta faza konsolidacije

Treća faza Dukan dijete je Faza konsolidacije. Ova faza započinje onog trenutka kada na vagi očitaš svoju ciljanu težinu i ne želiš dalje mršaviti. U ovoj je fazi uz prethodnih 100 dozvoljenih namirnica dozvoljeno u ograničenim količinama pojesti neke "zabavne" namirnice, kako ih dr. Dukan naziva. Doduše, zabava je poprilično razočaravajuća, ali za ljepotu se trpi, zar ne?

Faza konsolidacije traje 10 puta više dana od ukupnog broja izgubljenih kilograma tijekom Faze napada i Faze krstarenja. Dakle, ukupni broj izgubljenih kilograma na Dukan dijeti pomnoži s 10 i dobit ćeš broj dana koliko će ti trajati Faza konsolidacije.

Zdrava-dijeta.com kalkulator
DUKAN FAZA KONSOLIDACIJE
Prije Dukan dijete sam imala: kg
Sada imam: kg
Faza konsolidacije će mi trajati: dana

Cilj ove faze je održati stečenu težinu stabilnom uvodeći u prehranu zabavne namirnice, te "usvojiti zdrave prehrambene navike", prema riječima samog Dukana.

Ova faza dijeli se na prvu i drugu polovicu Faze konsolidacije, o kojoj ovisi količina zabavnih namirnica koje je dozvoljeno konzumirati povrh "baze".

Dukan dijeta baza namirnica

Baza namirnica u fazi konsolidacije sastoji se od slijedećih namirnica:

Dukan dijeta zabavne namirnice 1

Zabavne namirnice prve polovice Faze konsolidacije su slijedeće:

Dukan dijeta zabavne namirnice 2

Zabavne namirnice druge polovice Faze konsolidacije:

Slavljenički obrok podrazumjeva obrok prema izboru koji se sastoji od:

Kako bi se anulirali negativni utjecaji slavljeničkih obroka, od Faze konsolidacije na dalje je obavezno prakticirati proteinski četvrtak. To je jedan dan u tjednu (zapravo nebitno koji, ali je Dukan za primjer odabrao četvrtak) tijekom kojeg se jedu isključivo dozvoljene namirnice iz Faze napada. Ovaj dan u tjednu nikako ne smiješ preskočiti, jer osigurava da se postignuta težina održi.

Dr. Dukan smatra da je Faza konsolidacije najvažnija faza Dukan dijete, jer se njome razvijaju kulinarske sposobnosti kojima ćeš zauvijek zadržati postojeću težinu.

Dukan dijeta faza stabilizacije

Dukan dijeta 3Četvrta faza Dukan dijete je faza stabilizacije. Nakon što je ciljana težina konsolidirana, slijedi doživotna faza stabilizacije. Cilj ove faze je doživotno spriječiti yo-yo efekat.

Tijekom faze stabilizacije u teoriji ne postoje restrikcije oko vrste i količine hrane koju je dozvoljeno konzumirati. Dukan tvrti da je dozvoljeno jesti sve! U teoriji, jel...

Kako su teorija i praksa kao nebo i zemlja, Dukan se odmah ispravlja kako u praksi ipak treba pripaziti što se jede, kako se višak kilograma ne bi vratio.

U Fazi stabilizacije je ipak potrebno pridržavati se tri bespogovorna uvjeta:

  1. svakog dana treba pojesti tri žlice zobenih pahuljica
  2. jedan put tjedno mora se provoditi proteinski četvrtak
  3. zabranjeno je korištenje lifta

I ne, ovo treće nije šala, koliko god da te je nasmijalo.

Dukan dijeta ukratko

Dukan dijeta prednosti

Dukan dijeta mane

Dukan dijeta pravila

Ukratko, ovo su najvažnija pravila Dukan dijete koja za početak trebaš zapamtiti:

Dukan dijeta mitovi i zablude

Dukan dijeta 4Nedvojbeno među najboljim liječničkim savjetima ikada je savjetovati da nakon Faze konsolidacije u teoriji možeš do kraja života jesti što god hoćeš bez restrikcija, ali u praksi da moraš pripaziti što jedeš kako se kilogrami ne bi vratili. To je spin-off kakvog se ne bi posramio niti George RR Martin.


Dukan dijeta zaključak

Dukan dijeta je jedna od najkontraverznijih dijeta na svijetu. Iako stručnjaci raznih područja koji se bave zdravljem čovjeka kategorički tvrde kako je Dukan dijeta među najnezdravijim dijetama na svijetu, broj poklonika Dukan dijete ne jenjava. Dapače, povećava se u tolikoj mjeri da je sam Pierre Dukan već odavno postao multimilioner zarađujući na proizvodima i uslugama vezanima uz Dukan dijetu.

Neovisno o utjecaju na zdravlje, Dukan dijeta je komplicirana, ali, za one koji žele smršaviti, a ne podnose prazan želudac i obožavaju meso, ova dijeta bi mogla biti pravi pogodak.

Da li ti je ovaj tekst bio koristan?
Star Rating WIDGET PACK

Pogledaj i ovo:

Žučna dijeta thumb jpg
Žučna dijeta

Terapijska dijeta namijenjena oboljelima od žučnog kamenca i/ili upale žučnog mjehura, a navodimo i 3 metode prirodnog liječenja za uklanjanje žučnog kamenca!

Keto dijeta thumb jpg
Keto dijeta

100 godina stara američka terapijska LCHF dijeta, primarno namijenjena oboljelima od epilepsije.

Medicinska dijeta thumb jpg
Medicinska dijeta

Jedna od najkompletnijih, najzdravijih, najpopularnijih i najefikasnijih dijeta na svijetu, stara preko 50 godina!

UN dijeta thumb jpg
UN dijeta

Slovenska magija za mršavost koja se bazira na razdvajanju namirnica po danima, a omogućava mršavljenje do 25 kg u 90 dana!