Keto dijeta header jpg

Keto dijetaKetogena dijetaKlin se klinom vadi, a mast se mastima topi!

Keto dijeta je stoljeće stara američka terapijska LCHF dijeta, kreirana od strane liječnika kako bi se prehranom bogatom mastima, a siromašnom ugljikohidratima ublažili, ili otklonili simptomi epilepsije. Mnoge holivudske zvijezde primjenjuju ovu dijetu u terapijske svrhe, ali mnoge i isključivo radi mršavljenja. Želiš smršaviti uz Keto dijetu? Yes you can! 👍

Keto dijeta poznati

Keto dijeta Kourtney Kardashian jpg Kourtney Kardashian prebacila se na keto dijetu nakon što su joj liječnici ustanovili visoku količinu žive u krvi - Prelazak na Keto dijetu bilo je za mene pozitivno iskustvo, ali sam prvih nekoliko tjedana patila od glavobolja i gubitka energije.

Keto dijeta Alicia Vikander jpg Alicia Vikander je 2 mjeseca prije i za vrijeme snimanja Tomb Ridera prešla na Keto dijetu - Jela sam za doručak 3 jaja i malo voća, oko 10:00 dva riblja filea i zdjelicu riže i povrća, a slično i u 13:00, 16:00 i 19:00.

Keto dijeta LeBron James jpg LeBron James se 2014. odlučio "dovesti u formu" Keto dijetom, a dva mjeseca poslije naslikavao je "pločice" po Instagramu - Nisam jeo mliječne proizvode ni šećere, tj. ugljikohidrate 67 dana. Zašto? Da testiram mentalnu snagu.

Keto dijeta Halle Berry jpg Halle Berry je prešla na Keto dijetu jer je dijabetičarka - Ideja je da ne jedeš šećer, nego da treniraš tijelo da sagorjeva zdrave masti. Jedem zdrave masti cijeli dan. Avokado, kokosovo ulje, maslac...

Swipe (or drag) right or left

Keto dijeta osnove

Keto dijeta ne samo da je cijelo stoljeće stara dijeta, nego njeni korjeni sežu još u staru Grčku. Liječnici stare Grčke liječili su osobe s epilepsijom izgladnjivanjem. Kraljevski liječnik Erasistratus tvrdio je: "Onoga koji naginje epilepsiji treba staviti na post bez milosti i držati ga na minimalnim obrocima".

Keto dijeta 1920-e

Keto dijeta 1Prva moderna studija o tretiranju epilepsije hranom provedena je 1911. u Francuskoj, gdje je 20 pacijenata stavljeno na niskokaloričnu vegeterijansku prehranu, s danima posta i čišćenja. Većina ih nije izdržala ovakav način prehrane, osim dva pacijenta, čije se stanje enormno poboljšalo. Slijedećih 20 godina uslijedio je čitav niz istraživanja na ovu temu.

1921. Rollin Turner Woodyatt objavio je studiju u kojoj je saopćio kako i kod inače zdravih ljudi koje se izgladnjuje, ili su na nisko ugljikodiratnoj / visoko masnoj dijeti, jetra proizvodi tri u vodi topiva spoja: beta-hydroxybutyrate, acetoacetat i acetone - spojevi poznati pod nazivom ketonska tijela. Iste je godine na temelju ovog rada dr. Russel Morse Wilder s Mayo klinike iskovao termin "ketogena dijeta", koja je označavala način prehrane koja dovodi do visoke razine ketonskih tijela u krvi (ketonemija). Wilder se nadao stvoriti trajno održiv sistem prehrane u terapijske svrhe. Njegova istraživanja 1921. na nekoliko pacijenata s epilepsijom prva su primjena ketogene dijete.

Wilderov kolega s Mayo klinike, pedijatar Mynie Gustav Peterman, kasnije je formulirao klasičnu ketogenu dijetu, prema kojoj je potrebno dnevno konzumirati 1 gram bjelančevina po kilogramu tjelesne mase djeteta, 10-15 g ugljikohidrata, a ostatak kalorija od masti. 1925. Peterman je objavio kako ovim načinom prehrane 95% pacijenata na kojima je provedeno istraživanje (37 djece) ima poboljšanu kontrolu nad napadajima epilesije, a kod 60% su napadaji potpuno nestali. 10 godina poslije, studije na istoj klinici provedene na tinejdžerima i odraslima također su pokazale pozitivne rezultate, ali u znatno manjem omjeru (56% s poboljšanim stanjem i 12% u potpunosti bez napadaja), te je zaključeno kako mlađi pacijenti imaju više koristi od ovakvog načina prehrane.

Keto dijeta 1990-e

Krajem tridesetih godina prošlog stoljeća istraživanja kontrole i liječenja epilesije počela su prevagivati na račun lijekova, koji su uskoro istisnuli ketogenu dijetu, osim u rjeđim slučajevima u kojima lijekovi nisu davali efekta.

Film o dječaku na keto dijetiKetogena dijeta je novi uzlet dobila 1994., kada je na američkoj televiziji prikazana reportaža slučaja Charlie Abrahamsa, dvogodišnjaka, koji je ketogenom dijetom uspješno kontrolirao epileptičke napadaje, a koju nije mogla iskontrolirati standardna terapija lijekovima. Otac Jim, Holivudski producent, osnovao je nakon toga Charlie Foundation, koja promovira ketogenu dijetu i financira istraživanja, što je dovelo do novog vala znanstvenih istraživanja na temu liječenja epilepsije ketogenom dijetom. Abrahams je 1997. producirao film "First Do No Harm" s Meryl Streep u glavnoj ulozi, u kojem dječak s epilesijom uspješno kontrolira epileptičke napadaje ketogenom prehranom.


Keto dijeta danas

Danas se provode istraživanja o utjecaju Keto dijete i na druge bolesti, a posebno za osobe oboljele od dijabetesa. Holivudska mega zvijezda Halle Berry (56) veliki je promotor Keto dijete s kojom održava tijelo poput dvadesetogodišnjakinje, međutim na Keto dijetu je prešla zbog dijagnosticiranog dijabetesa tipa 2. Sportaši koji moraju otopiti višak masti (ponajviše body builderi u prednatjecateljskoj fazi) obožavaju Keto dijetu, jer na Keto dijeti nema gladovanja, te se unose se dovoljne količine energije.

Keto dijeta dakle nije samo dijeta koja se drži određeno vrijeme, nego je razvijena kao sistem prehrane u kojem su masti najzastupljenije, bjelančevine malo, a ugljikohidrati vrlo, vrlo malo. Razlog ovakvog načina prehrane je ciljano i kontrolirano dovođenje tijela u stanje ketoze; stanje u kojem jetra, zbog kroničnog nedostatka glikogena panično počinje lučiti ketogena tijela, kako bi alternativnim izvorima energije opskrbila tijelo energijom. Ciljana ketoza je i osnovna razlika između Keto dijete i svih ostalih LCHF dijeta, u kojima je ketoza nuspojava neke druge glavne ideje vodilje te dijete.

Keto dijeta jelovnik

Prije odlaska na Keto dijetu posavjetuj se sa svojim liječnikom i nutricionistom. Na dijetu odlaziš na vlastitu odgovornost. Više pročitaj na linku Uvjeti korištenja.

Keto dijeta, majka svih LCHF dijeta, je terapijska dijeta nastala bez ikakvog cilja za mršavljenjem, ali koja je u kontekstu tematike ovog web sjedišta zanimljiva i za širu populaciju, jer bez izgladnjivanja ciljano topi potkožnu mast na način da tjera tijelo da zbog pomanjkanja ugljikohidrata alternativne izvore energije potraži pod "debelom kožom". Međutim, tu nastaju ozbiljni problemi.

S obzirom da je u većini svijeta ljudsko tijelo naviklo na korištenje ugljikohidrata kao osnovnog izvora energije, reprogramiranje tijela na korištenje masti kao osnovnog izvora energije je mučan proces od 10-15 dana, poznat i pod nazivom keto gripa.

Keto dijeta Keto gripa

Keto dijeta 2 Keto gripa je stanje slično gripi izazvano odvikavanjem od ugljikohidrata kao primarnog izvora energije. Karakterizira ju bezvoljnost, umor, glavobolja, vrtoglavica, razdražljivost, mučnina, proljev, grčevi i velika želja za konzumiranjem brzih ugljikohidrata (slatkiša). Dakle, svi tipični simptomi odvikavanja od ovisnosti. Mnogi koji započinju s ovom dijetom padaju na ispitu iz "mentalne discipline", kako bi to NBA zvijezda LeBron James nazvao, i prelaze na neku lakše održivu dijetu. Keto gripu nije moguće izbjeći, pa treba računati s tim prije započinjanja s Keto dijetom.

Nakon stabilizacije i izazivanja kontinuirane ketoze, simptomi keto gripe nestaju, ali nastaju novi. Oduran zadah (zbog visoke razine acetona u krvi), zatvor (zbog manjka vlakana u prehrani), proljev (zbog viška masti u prehrani), niz zdravstvenih problema uzrokovanih većim deficitom vitamina i minerala, te potencijalna opasnost od ketoacidoze - kritičnog povećanja keto tijela u krvi. Međutim, uz kontroliranu i balansiranu Keto dijetu, ovi simptomi mogu se ukloniti, ili spriječiti. Ozbiljan test sposobnosti jetre i žučnog mjehura ipak nije moguće spriječiti, a vjerojatnost dobivanja žučnih kamenaca povećava se eksponencijalno s dužinom trajanja Keto dijete.

Keto dijeta vrste

Keto dijeta standardna

Standardna Keto dijeta, nastala početkom 1920-ih, podrazumjeva slijedeći omjer dnevnog unosa kalorija iz makro nutrijenata:

Keto dijeta 3Ukoliko cilj Keto dijete nije terapija, nego mršavljenje, tj. pretvaranje potkožne masti u energiju, potrebno je unijeti 10-20% manje kalorija od njene dnevne potrošnje. Dakle, prvo moraš izračunati koliki ti je bazalni metabolizam plus koliko dnevno trošiš na rad, a onda se prema tome slaže količina namirnica u jelovniku. Više od 20% može dovesti do ragrađivanja mišićne mase, a manje od 10% neće dovesti do željenog efekta mršavljenja.

Veliki naglasak stavljamo na potcrtani dio prve rečenice iz ovog podnaslova. Navedeni postoci se NE odnose na postotak hrane na tanjuru, nego na postotak kalorija na tanjuru! Imaj u vidu da masti daju oko dvostruko više kalorija od bjelančevina i ugljikohidrata. Sjeti se stare zezalice: šta je teže, kila željeza, ili kila perja? U ovom slučaju - kila željeza! Npr. 10 grama jaja daje znatno više kalorija nego 10 grama piletine, jer, iako su oboje dobri izvori bjelančevina, jaja su znatno masnija!

Keto dijeta namirnice

Namirnice na Keto dijeti najlakše je podijeliti u skupine prema makronamirnicama: ugljikohidrati, bjelančevine i masti.

Keto dijeta ugljikohidrati

Ugljikohidrate treba dominantno uzimati iz povrća i to onog koje je najmanje kalorično, a nutritivno bogato - tamno zeleno povrće. Dakle, salata, špinat, kelj, kupus, blitva, radič, brokula, mahune... Ostalo povrće (plodovito, gomoljasto, grahorice, osim mahuna...) trebalo bi rjeđe konzumirati, dok je povrće bogato škrobom (krompir, batat...) zabranjeno. Gotovo svo voće bi zbog svoje ugljikohidratne kaloričnosti trebalo izbjegavati, a iznimka su šumski plodovi: jagode, borovnice, kupine, maline i ostalo crveno, bobičasto, niskougljikohidratno voće. Avokado i orašasto voće (bademi, orasi, lješnjaci...), kao predstavnici voća s vrlo visokim udjelom masti su jedna od osnovnih namirnica na keto dijeti.

Naravno, svi standardni izvori ugljikohidrata su strogo zabranjeni: kruh, peciva, tjestenine i svi ostali oblici brašna, tj. žitarica (uključujući rižu i kukuruz) i svi oblici šećera (uključujući i med, javorov sirup, itd.), dakle i svi mogući i nemogući oblici slatkiša. Sve industrijske proizvode na kojima piše da ima šećera, sladila, ili bilo kojeg drugog lijepo nazvanog rafiniranog ugljikohidrata također je potrebno izbaciti iz prehrane. Svi sokovi, posebno gazirani, prepuni su šećera. Alkohol je, naravno, čisti ugljikohidrat. Svaki unos svih ovih ugljikohidrata morat će biti na uštrb zelenog povrća i bobičastog voća, koje se i tako unosi u subminimalnim količinama. Kod dugoročnog održavanja Keto dijete kao stila prehrane, vitaminski, mineralni i vlaknasti deficit u tijelu potrebno je umjetnim putem nadomještavati.

Keto dijeta bjelančevine

Bjelančevine je najbolje konzumirati iz namirnica životinjskog porijekla, a da su istovremeno što masnije: jaja, plava riba (tuna, srdela, papalina, inčun, skuša, losos, palamida, haringa, som, pastrva, losos...), morski mekušci, pačetina, gušćetina, janjetina, teletina, srnetina... Od mlijeka i mliječnih prerađevina je zabranjeno sve osim visokomasnih sireva i putra (ali ne margarina). Manje od 20% kalorija iz bjelančevina može dovesti do razgradnje mišićne mase za potrebu opskrbe tijela energijom, dok više od 20% bjelančevina smanjuje broj ketogenih tijela u krvi.

Keto dijeta masti

Masti su danas toliko delikatna i kontraverzna tema da u Keto dijeti uopće ne postoji termin "masti", nego se termin uvijek koristi s prefikosm "zdrave". Malo je vjerojatno da se 1920-ih znalo što su to zdrave masti, a znanost je od tada barem pet puta promijenila mišljenje jesu li masti zdrave, ili nisu, pa ne čudi što narod ne zna na čemu je. Ali, ostajanja u trendu radi, napomenut ćemo da treba konzumirati isključivo zdrave masti: maslinovo ulje, kokosovo ulje, eventualno majoneza bez dodanih zaslađivača, sjemenke svih vrsta i gore spomenuti putar, avokado i orašasti plodovi. Ne bi škodila i kupovina MCT ulja. Kome su masti jednostavno - masti, dobrodošla raznolikost na škrto šarolikoj trpezi Keto dijete biti će naše delicije, poput slanine, čvaraka i hladetine.

Keto dijeta Tekućine

Tekućine treba, kao i na većini dijeta, piti u većim količinama, ali dominantno kao vodu. Moguće je iscjediti limunovog soka (ali ne zasladiti) i popiti kavu (bez šećera i mlijeka), ali sve ostale tekućine treba izbaciti iz prehrane: mlijeko i mliječne prerađevine u tekućem obliku, sokove, alkoholna pića...

Međuobroci su dozvoljeni, ali se moraju uklapati u navedene standarde Keto dijete.

Keto dijeta trajanje

Budući da Keto dijeta nije inicijalno stvorena za mršavljenje, nego kao sistem prehrane za oboljele od epilepsije, nije jasno definirano vrijeme koje treba provesti na Keto dijeti kako bi se izgubio neki konkretan broj kilograma i time smršavilo. Logika nalaže da na Keto dijeti treba biti minimalno 15 dana, kako bi metabolizam ušao u stanje ketoze i "prebolio" keto gripu, a onda bi trebalo ostati na Keto dijeti dok se ne postigne zadovoljavajuća mršavost.

Keto dijeta ukratko

Keto dijeta prednosti

Keto dijeta mane

Keto dijeta pravila

Ukratko, ovo su najvažnija pravila Keto dijete koja za početak trebaš zapamtiti:

Keto dijeta mitovi i zablude

Keto dijeta vrvi zapletima, vrhuncima, mitovima i zabludama (ali ne i raspletima) kao najgledanija sapunica nacionalne TV. Nije problem! Zato je tu dijeta.App da rasplete što se rasplesti da.

Keto dijeta poznati

Keto dijeta 4Ponajviše zablude nastaju zato što pobornici Keto dijete kroz medije prisvajaju sve LCHF dijete sebi, tj. Keto dijeti. Tako da je cijeli niz megapopularnih zvijezda na Keto dijeti (ili barem tako mediji tvrde), a nisu. Npr. Kim Kardashian nije pošla sestrinim stopama, nego je na Atkins 40 dijeti. To što Gwyneth Paltrow objavi na Tweeteru neku riječ o Keto dijeti ne znači automatski da je na Keto dijeti. Zapravo, Gwyneth je više ljubitelj veganske prehrane. Slično, to što je Megan Fox poslije porođaja izbacila iz prehrane kruh, peciva i krompire nema nikakve veze s odlaskom na Keto dijetu. Za Mick Jaggera se također tvrdi da na Keto dijeti održava liniju, iako nigdje nije moguće pronaći potvrdu ove informacije.

Ostaje samo pitanje, objavljuju li velike medijske kuće kako su te zvjezde na Keto dijeti uz dozvolu tih zvijezda, ili bez?


Keto dijeta LCHF dijeta

Postoji razlika između LCHF dijete i Keto dijete. LCHF dijeta nije isto što i Keto dijeta. Međutim, Keto dijeta je LCHF dijeta. LCHF je skraćenica od Low Carb, High Fat (malo ugljikohidrata, puno masti) i nadređeni je pojam Keto dijeti. Sve dijete koje udovoljavaju ovom (low carb, hight fat) kriteriju popularno se zovu LCHF dijete. Ali da bi se dijeta zvala Keto dijetom, nije nužno unositi samo puno masti, a malo ugljikohidrata, nego se držati točnog omjera: 75% kalorija iz masti i 5% iz ugljikohidrata, a ostatak treba uzimati iz bjelančevina.

Keto dijeta mesna dijeta

Sudeći prema objavama po balkanskim forumima i društvenim mrežama, nevjerojatno puno praktikanata Keto načina ishrane je u teškoj zabludi da su na Keto ishrani. Zapravo je većina na nekoj varijanti neke mesne ishrane, u kojoj bjelančevine debelo gaze preko 20% udjela u dobivenoj energiji. Očito je biti na Keto dijeti toliko IN, da se svi vole pohvaliti kako su prešli na Keto način ishrane, a onda se pokopaju listom namirnica koje konzumiraju. Zapamti, Keto ishrana nije mEsna ishrana, nego mAsna ishrana!

Keto dijeta zaključak

Keto dijeta je fantastična terapijska dijeta namijenjena oboljelima od epilepsije i dijabetesa, ali koja može vrlo efikasno poslužiti i kao dijeta za mršavljenje. Zbog velikog utjecaja medija u promoviranju Keto dijete kao stila prehrane, mnogi prelaze trajno na ovakav način prehrane, iako nemaju zdravstvenih poteškoća, niti potrebe za mršavljenjem. Keto ishrana je poprilično daleko od onog što danas mainstream znanost smatra zdravom ishranom, međutim, mjesec-dva, pa ni tri pridržavanja Keto dijete neće nikome previše naškoditi, a u slučaju epilepsije i dijabetesa, smrt je svakako nezdravija od trajnog pridržavanja Keto dijete.

Međutim trajno prihvatiti Keto dijetu kao stil ishrane bez potrebe za mršavljenjem, ili ublažavanjem posljedica epilepsije, dijabetesa, ili neke treće bolesti jednostavno nema kvalitetnog opravdanja.

Da li ti je ovaj tekst bio koristan?
Star Rating WIDGET PACK

Pogledaj i ovo:

Limun dijeta thumb jpg
Limun dijeta

Ekstremno rigorozna američka terapijska detox dijeta za generalno čišćenje organizma.

Žučna dijeta thumb jpg
Žučna dijeta

Terapijska dijeta namijenjena oboljelima od žučnog kamenca i/ili upale žučnog mjehura, a navodimo i 3 metode prirodnog liječenja za uklanjanje žučnog kamenca!

Mediteranska dijeta thumb jpg
Mediteranska dijeta

Godinama već proglašavana za najzdraviju dijetu na svijetu, a inspirirana načinom prehrane ljudi na Mediteranu, uključujući i jug Hrvatske.

Dukan dijeta thumb jpg
Dukan dijeta

Globalno popularna i pola stoljeća stara visoko proteinska mesna dijeta francuskog liječnika Pierre Dukana.