Limun dijeta header jpg

Limun dijetaMaster cleanse dietUltimativni detox program!

Limun dijeta je ultimativni detox program za generalno čišćenje organizma od toksina nakupljenih u tijelu tijekom godina i desetljeća trovanja tijela toksinima iz raznih izvora. Uz enormne benefite po zdravlje cijelog tijela, dolazi i bonus! Mast se topi kao u kazanu! Želiš smršaviti uz Limun dijetu? Yes you can! 👍

Limun dijeta poznati

Limun dijeta Beyonce Knowles jpg Beyonce Knowles se podvrgnula 14-dnevnoj Limun dijeti za potrebe uloge u filmu Dreamgirls i smršavila 10 kg - Bila sam jako gladna i zato sam bila jako zločesta! Nisam ništa jela 14 dana!

Limun dijeta Jared Leto jpg Jared Leto smršavio je 9 kg na Limun dijeti nakon snimanja filma Chapter 27 za čije se potrebe prvo udebljao 28 kg - Bio sam na nekoj čudnoj dijeti s limunom i kajenskom paprikom. Nisam ništa jeo 10 dana, mislim da sam izgubio oko 20 funti (9 kg).

Limun dijeta Ashanti jpg Ashanti je za potrebe snimanja filma Resident Evil ne pridržavajući se pravila Limun dijete smršavila 3.5 kg u 7 dana - Kada sam bila jako gladna, jela sam voće. Izgubila sam 8 funti i nisam ih vratila.

Limun dijeta Ashton Kutcher jpg Ashton Kutcher se redovno podvrgava ovom detox programu. Pri prvom odlasku na Limun dijetu, uzbuđeno je tweetao: - Devet sati na Limun dijeti. Želim odrezak, pivo i lizalicu. Hmmm...ovo će biti grdo.

Limun dijeta Demi Moore jpg Demi Moore je nagovorena na Limun dijetu od strane muža - Ashtona. Nakon što su je na tweeteru hejteri popljuvali, odgovorila im je: - U pitanju je zdravlje!!!

Swipe (or drag) right or left

Limun dijeta osnove

Limun dijeta je detox program kojeg je osmislio Stanley Burroughs 40-tih godina prošlog stoljeća, a 1976. ovaj program je opisao u knjizi The Master Cleanse, što bi u slobodnom prijevodu značilo Generalno Čišćenje. Iako je Limun dijeta detox program pomalo zaboravljen, u zadnje vrijeme postaje ponovno popularan zahvaljujući holivudskim zvijezdama koje ga hvale da su pomoću njega smršavile zavidan broj kilograma. Sudeći prema izjavama, na Limun dijeti je moguće smršaviti do 10 kg u 14 dana Limun dijete.

Limun dijeta detox ili mršavljenje?

Limun dijeta 1 imgLimun dijeta, međutim, nije u startu kreirana kao dijeta za mršavljenje, nego kao dijeta za generalno čiščenje tijela od toksina, tj. kao detox program. A budući da se na ovoj dijeti samo pije specijalna limunada, a ne jede se ništa, naravno da je mršavljenje neminovna posljedica ove dijete.

Upravo zbog toga, Limun dijeta je jedna od najrigoroznijih dijeta na svijetu. Kruta hrana je u potpunosti zabranjena, a cilj je maksimalno rasteretiti probavni sustav, te maksimalno potaknuti na rad mokrćani sustav. Ova dva organska sustava osnovni su mehanizam filtriranja otrova koje unosimo u tijelo.

Mnoge studije pokazuju kako je čistoća crijeva visoko povezana za zdravljem čovjeka. Probava čovjeka počinje već u ustima, međutim najveći dio hrane apsorbira se u tankom crijevu, te manji dio u debelom. Ipak, zbog loše prehrane probavni sustav nije u stanju u potpunosti progurati otpadni materijal do izlaza. Radi se o minimalnim količinama koje se talože na stijenku debelog i tankog crijeva, ali desetljećima konzumiranje hrane neprirodne čovjeku uzima svoj danak.

Otpadne tvari nakupljene u crijevima ne samo da zadržavaju otrove u tijelu, nego i usporavaju, ili onemogućuju apsorpciju korisnih hranjivih tvari, što dovodi do cijelog niza mogućih bolesti za koje je uzrok za modernu medicinu "nepoznat". Ako zbog konstantnog cjelodnevnog trpanja hrane u usta ne dopustimo želucu, jetri i bubrezima da se odmore, nastaje ogroman val problema za čovjekov organizam.

Limun dijeta zašto se detoksicirati?

Odricanjem krute hrane na 10-40 dana (iako većina Limun dijetu provodi 10-14 dana) daje se probavnom sustavu životni predah i mogućnost da se u potpunosti "resetira na nulu", tj. pročisti i počne funkcionirati punim kapacitetom s kojim će iz hrane maksimalno iskoristiti korisne hranjive sastojke, te u potpunosti izbaciti iz tijela otpadni materijal.

Mokraćni sustav čisti tijelo od otrova koji već putuju kroz krvotok, a koji su nastali kao normalan nusprodukt čovjekovog metabolizma, ili koji su "nasilno" ušli u organizam putem lijekova, cjepiva, krema za kožu, udisanjem, itd. Unošenjem većih količina tekućine s limunovim sokom, potiče se rad bubrega na što veću cirkulaciju tekućine od probavnog sustava preko krvotoka do mokraćnog sustava, kako bi se na ovom putu sakupilo što više toksina, te ih se mokraćnim sustavom izbacilo van. Iako će ova dijeta pomoći i osobama sa žučnim kamencima, postoje efikasnije dijete poput Žučne dijete za rješavanje žučnog kamenca.

Manje poznat način izbacivanja otrova iz tijela je putem najvećeg tjelesnog organa - kože. Kajenski papar koji se dodaje u limunadu Limun dijete, osim što je bogat mineralima i vitaminima, zbog svoje ljutoće ima zadatak blago podizanje tjelesne temperature, što izaziva vrlo blago znojenje, a što opet potiče tijelo na izbacivanje toksina i preko kože.

Kada zbog dugoročnog konzumiranja loše hrane, te trovanja tijela toksinima unešenima preko kože, dišnim putevima, ili direktno unešenima u krvotok probavni i mokraćni sustav počnu gubiti bitku s toksinima u tijelu, ostatak tijela se ne predaje, nego otrove pohranjuje na mjesto na kojem će tijelu činiti najmanju štetu, a to je potkožna mast. Međutim, daljnja nemogućnost 100%-tnog filtriranja toksina i njegova daljnja akumulacija nužno zahtjeva i daljnje debljanje, kako bi se toksini imali gdje sigurno pohraniti. Pa ako ti nitko do sada to nije rekao - evo: debljanje je zdravo! Pomalo relativno zdravo, ali...

U slučaju prestanka debljanja, otpadni materijal koji nije uspješno isfiltriran iz tijela pohranjuje se po raznim dijelovima tijela, poput zglobova i mišića, ali i po sastavu najmasnijem organu - mozgu.

Limun dijeta ima za cilj sve te nakupljene toksine pokrenuti, te ih probavnim i mokraćnim sustavom (te preko kože) izbaciti iz tijela. Uz sve standardne apstinencijske krize ovisnosti o hrani, kavi, cigaretama i alkoholu, transportni sustav napunjen otpuštenim toksinima koji putuju van iz tijela može izazvati dodatne vrlo neugodne simptome, poput vrtoglavice, slabosti i povraćanja. Stoga treba dobro planirati kada početi s Limun dijetom.

Od fizičkih aktivnosti za vrijeme Limun dijete preporučeno je provoditi isključivo aktivnosti vrlo niskog intenziteta, poput hodanja. Iako će količina šećera dobivenog iz javorovog sirupa biti dovoljna i za po koji sprint, a jetra neće presušiti ugljikohidratima i odvesti tijelo u keto-mod, zbog cijelog niza razloga aktivnosti srednjeg i visokog intenziteta na Limun dijeti treba izbjegavati.

Limun dijeta jelovnik

Prije odlaska na Limun dijetu posavjetuj se sa svojim liječnikom i nutricionistom. Na dijetu odlaziš na vlastitu odgovornost. Više pročitaj na linku Uvjeti korištenja.

Limun dijeta 2 imgLimun dijeta ima vrlo jednostavan jelovnik u kojem nema prostora za pitanja smijem li ovo, ili smijem li ono. Odgovor je uvijek - NE! Na Limun dijeti dozvoljena je jedino specifična vrsta limunade i to je sve od hrane i pića što je dozvoljeno, uz izuzetak laksativnog čaja, ili čaše slane vode. Zbog strahovite rigoroznosti, ovu dijetu velik broj ljudi jednostavno neće moći izdržati. Prednost će imati osobe s ekstremnom samodisciplinom, kao i one s velikom intrinzičkom motivacijom, što zbog velike pretilosti, ili bolesti kojom su pogođeni.

Ispravan naziv za Limun dijetu bi trebao biti Limunada dijeta (što i je engleski naziv za ovu dijetu), budući da se dijeta ne prakticira jedenjem limuna, nego pijenjem limunade. Ova limunada se pije tijekom cijelog dana, 6 - 12 čaša dnevno, bez nekog posebno definiranog razmaka između obroka. Jednostavno, kada osjetiš žeđ, ili glad, popij limunadu.

Limun dijeta sastojci limunade

Limun dijeta VODA

Budući da je Limun dijeta detox program, voda treba biti čista izvorska voda sobne temperature bez dodatnih kemijskih sastojaka za njeno pročišćavanje. To može biti voda iz kvalitetnog bunara s izvorskom vodom, izvora u prirodi, poput onih na Medvednici, ili eventualno flaširana voda, ukoliko vjeruješ da potječe iz stvarnog izvora, a ne iz pipe.

Standardna gradska voda iz pipe, iako ima sanitarnu prolaznost i od nje se sigurno nećeš otrovati, sadrži u većoj, ili manjoj mjeri nečistoće i otrove koji se kroz više desetljetno taloženje u tijelu kumuliraju do razine koja postaje upitna za zdravlje. Stoga barem za potrebe Limun dijete treba izbaciti gradsku vodu iz prehrane.

Limun dijeta LIMUN

Limunov sok treba neposredno prije ispijanja limunade biti svježe iscjeđen iz pola limuna koji je po mogućnosti iz organskog uzgoja. O limunu i C vitaminu koji se u njemu nalazi, te njegovom utjecaju na organizam napisane su tone knjige i objavljeno tone znanstvenih članaka (i onih žućih, ali koji nisu požutjeli od limuna), pa ne čudi da je limun odabran kao glavna namirnica ovog detox programa.

Međutim, javnosti manje poznata činjenica je da limun, iako kisela namirnica, unosom u organizam alkalizira tijelo, tj. povećava vrijednost pH tijela. U javnosti manje eksponirani znanstveni krugovi smatraju da je prevelika kiselost organizma (smanjeni pH) glavni krivac za većinu modernih bolesti. Apstinencijom od hrane smanjuje se kiselost organizma, a limunov sok dodatno pomaže alkalizaciji tijela, tj. vraćanju u prirodnu homeostazu.

Limun dijeta JAVOROV SIRUP

Javorov sirup dobiva se dehidracijom soka koji putuje stablom javora, a vadi se iz njega u komercijalne svrhe. Može biti zdravija zamjena za šećer, jer osim što sadrži prirodnu slatkoću, bogat je vitaminom B2, te manganom, cinkom i kalcijem, a u našim krajevima je poznatiji kao preljev za palačinke. Da je zdravlje relativan pojam dokazuje činjenica da su Amerikanci toliko opsjednuti javorovim sirupom kao zdravom zamjenom za šećer, da ga preljevaju i preko mesa. Pa se onda čude kao pura dreku zašto imaju po 100+ kg, a jedu samo nemasno meso.

Limun dijeta 4 imgNaravno, kod tako masovne upotrebe neke namirnice uvijek se na tržište stavlja jeftina varijanta za narodne mase, a ta varijanta je označena klasom A (grade A), koju treba na Limun dijeti izbjegavati. Kod pravljenja ove limunade treba koristiti javorov sirup klase B, ili C, koji sadrži tamniji i kvalitetniji sirup, ili po novoj klasifikaciji koja dolazi u upotrebu javorov sirup tamne, ili jako tamne boje.

Dvije jušne žlice javorovog sirupa u limunadi na Limun dijeti daje napitku izvrstan okus, a šećeri djelomično utažuju glad, ali i spriječavaju nastanak krize zbog nedostatka šećera u krvi. Na Limun dijeti se dnevno unosi oko 600 kcal energije, što je vrlo nizak dnevni kalorični unos, ali istovremeno ogroman unos kalorija kada znamo da dolazi gotovo isključivo iz šećera u javorom sirupu. Usporedbe radi, na rigoroznoj Danskoj dijeti unosi se podjednaka količina energije, ali kroz dva "prava" obroka dnevno. Istina, pomalo "mršava" oboka, ali...šnicla je ipak šnicla!

Ipak, šećeri iz javorovog sirupa prolaze kroz kompletan probavni sustav, za razliku od rafiniranog šećera i meda koji se razgrađuju već u ustima i direktno ulaze u krvotok. Zbog toga med nije dobra zamjena za javorov sirup na Limun dijeti, jer naglo povećanje glukoze u krvi alarmira gušteraču (pankreas) koja ispušta veće količine inzulina u krvotok da razbije taj šećer, a kako bi spriječila potencijalnu smrt. Međutim, naglo i pretjerano razbijanje šećera i time novi manjak šećera u krvi dovodi do depresije i velike želje za njegovom nadopunom. Šećeri u javorovom sirupu su složeniji i ne razgrađuju se tako jednostavno i brzo.

Limun dijeta KAJENSKI PAPAR

Kajenski papar je prah mljevene kajenske paprike, ljute i zdrave papričice porjeklom iz Južne Amerike. Sadrži velike količine vitamina A, C i B6, kalija, željeza i magnezija, te čak nešto i masti. Osim hranjivosti, njena ljutoća blago podiže temperaturu tijela, što dodatno potječe tijelo na izbacivanje otrova. Kako bi okus limunade ostao privlačan, s kajenskim paprom ne treba pretjerivati, nego ga staviti jedan prstohvat, ili na vrh noža. Ova limunada će na kraju biti kisela, dosta slatka, a i pomalo ljutkasta. Sve u svemu privlačnog okusa.

Limun dijeta laksativni čaj ili čaša slane vode

Čiščenje crijeva jedan je od osnovnih zadataka Limun dijete. Međutim, skromne količine vlakana u još skromnijoj količini kajenskog papra koji se stavlja u limunadu može biti nedovoljan poticaj crijevima koja su zaštopana višedestljetnim konzumiranjem smeća od hrane. Stoga ih je korisno potaknuti svako jutro čašom salne vode, tj. vode u kojoj su otopljene dvije zaravnate čajne žlice morske soli. Morska sol se preferira ispred kamene jer ne sadrži aditive koji sprječavaju zgrušavanje kamene soli.

Iz istog razloga navečer je dobro popiti šalicu laksativnog čaja, a ukoliko hitno pražnjenje crijeva tijekom jutra nije poželjno, slanu vodu ujutro je moguće zamijeniti ovim laksativnim čajem. Naime, slanu vodu tijelo ne može apsorbirati i ona ide direktno u crijeva, gdje ih čisti i dezinficira, što za one u jutarnjoj smjeni na poslu nije posebno poželjno.

Veliku nuždu potrebno je provoditi 2-3 puta dnevno u svim fazama Limun dijete (neovisno što nema unosa krute hrane), jer je to jedan od osnovnih načina izbacivanja otrova iz tijela. Iskustva ljudi koji se alternativno liječe od ozbiljnih bolesti tako što piju čajeve koje im travari slože, a osim tog nezaslađenog čaja ne konzumiraju nikakvu krutu hranu po 30-40 dana, su takva da tvrde da i tjednima nakon započetog posta uredno imaju stolicu. Nije im jasno odakle, ali je ona uredna.

Pa ako povučemo paralelu s autom i njegovim motorom, koliko bi dugo motor mogao raditi kada bi auspuh auta zaštopali s krpama? Logika nalaže da je čistoća crijeva iznimno bitna za zdravlje čovjeka.

Limun dijeta zdravstveni rizici

Tko izdrži prva tri do četiri dana na Limun dijeti, biti će mu puno lakše s Limun dijetom nastaviti. Glad i apstinencijska kriza od kave nestaju, pa energiju valja preusmjeriti u savladavanje nikotinske i alkoholne krize, za one koji su o ovim opijatima ovisni. Iako mainstream literatura tvrdi da će svakim danom tijelo biti sve slabije, Burroughs i stotine tisuća sljedbenika Limun dijete tvrde upravo suprotno. Svakim danom tijelo će imati sve više energije, jer će svakim danom iz tijela izlaziti sve više otpada i toksičnog materijala koje je tijelu oduzimalo energiju.

Burroughs tvrdi na temelju svog višedesetljetnog iskustva s prirodnim iscjeljivanjem ljudi da svatko može biti 40 dana na Limun dijeti bez ikakvih negativnih posljedica. Smatra da limun, javorov sirup i kajenski papar sadrže sve potrebne hranjive tvari i da tijelo neće razgrađivati zdrave stanice. Trajanje Limun dijete ovisi o teškoći bolesti (i/ili količini pretilosti), a većina poznatih osoba Limun dijetu drži 10-14 dana.

U slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema zbog kojih se osoba odlučuje za Limun dijeta detox program, ili zbog ozbiljnije pretilosti, Burroughs tvrdi da se ova dijeta može bez zdravstvenih posljedica ponoviti i nekoliko puta godišnje po 40 dana.

Limun dijeta ukratko

Limun dijeta prednosti

Limun dijeta mane

Limun dijeta pravila

Ukratko, ovo su najvažnija pravila Limun dijete koja za početak trebaš zapamtiti:

Limun dijeta mitovi i zablude

Koliko je ovaj detox program alternativan modernoj interpretaciji "zdrave prehrane", zanimljivo je da u medijima nema većeg razapinjanja i pljuvanja po Limun dijeti. Mitovi i zablude se uglavnom svode na manje bitne jezične igrice.

Limun dijeta Kajenska paprika

Kajenski papar je zbog nezgodnog, ali udomaćenog prijevoda nepostojeći začin. Riječ je zapravo o kajenskoj paprici, koja je osušena i usitnjena u prah. Naime, papar u našem govornom području podrazumjeva biber, dok na engleskom osim bibera označava i papriku.

Limun dijeta nije dijeta

Budući da se na Limun dijeti pije samo tekućina, mnogi će reći da Limun dijeta uopće nije dijeta, jer se kruta hrana ne konzumira. Burroughs demantira ovu zabludu činjenicom da se sva hrana i tako pretvara u tekućinu prije apsorpcije u krvotok, a hrana koja se nalazi u limunadi već je u tekućem obliku.

Limun dijeta Limunada dijeta

Već u gornjem tekstu spomenuto, Lemonade diet je potpuno krivo ušla u naš jezik kao Limun dijeta, iako joj je izvorni naziv (a i logični naziv) Limunada dijeta. Od opsajda do danas, na Balkanu sve po starom... :-)

Limun dijeta iz regije

Limun dijeta 3 img
Balkanska verzija Limun dijete po kojoj se svako jutro prije doručka dodaje po jedna čaša limunade više, a ostatak dana se jede normalno što se jelo i prije (uz tvrdnju da će se otopiti 10 kg u 14 dana) je toliko notorna da nije vrijedna spomena u gornjem tekstu.


Limun dijeta zaključak

Limun dijeta je izvrstan detox program koji nudi kompromisno rješenje između tisućama godina prakticiranog, pa čak i u Bibliji savjetovanog 40 dnevnog posta i modernog straha od gladovanja, koje dovodi do manjka nutrijenata u organizmu. Burrougs smatra da njegova Master Cleanse limunada ima sasvim dovoljno nutrijenata za 40 dana Limun dijete bez ikakvih negativnih posljedica po organizam. Međutim, kvalitetni efekti mogu se postići tek za 10 dana.

Što se mršavljenja tiče, ono je apsolutno neminovno. Makar ležali cijeli dan u krevetu, mast se nužno mora topiti, zbog ogromne razlike između energije potrebne za funkcioniranje bazalnog metabolizma i energije koja se unosi limunadama na Limun dijeti.

Ipak, ovo je maksimalno rigorozna dijeta koju će moći izdržati samo oni najjačeg karaktera. Jesi li ti tog karaktera? Ako misliš da jesi, u pravu si! Ako misliš da nisi, u pravu si!

Da li ti je ovaj tekst bio koristan?
Star Rating WIDGET PACK

Pogledaj i ovo:

Žučna dijeta thumb jpg
Žučna dijeta

Terapijska dijeta namijenjena oboljelima od žučnog kamenca i/ili upale žučnog mjehura, a navodimo i 3 metode prirodnog liječenja za uklanjanje žučnog kamenca!

Danska dijeta thumb jpg
Danska dijeta

Vrlo rigorozna, ali odlično izbalansirana 13-dnevna dijeta s Danske kraljevske bolnice u Kopenhagenu.

Medicinska dijeta thumb jpg
Medicinska dijeta

Jedna od najkompletnijih, najzdravijih, najpopularnijih i najefikasnijih dijeta na svijetu, stara preko 50 godina!

VMA dijeta thumb jpg
VMA dijeta

Lokalno i dalje iznimno popularna srpska rigorozna dijeta za koju se deseci tisuća kunu da djeluje!