UN dijeta header jpg

UN dijeta90-dnevna dijetaZa 90 dana -25 kg uz zdravo kombiniranje namirnica!

UN dijeta je zdrava slovenska dijeta koja se bazira na zdravom kombiniranju nairnica, tj. razdvajanju vrsta namirnica po danima, a garantira trajne promjene u metabolizmu. Iako nije postigla svjetski uspjeh, već 20-ak godina neumoljivo žari i pali kao najpopularnija dijeta na ovim prostorima, čiju djelotvornost znanost ne može objasniti. Želiš smršaviti uz UN dijetu? Yes you can! 👍

UN dijeta poznati

UN dijeta Milan Bandić jpg Milan Bandić je u prvih 58 dana UN dijete skinuo 12 kg - Uz dvostruko više akcije kilogrami se sami tope, a kad si ja zadam cilj, onda je to zakon!

UN dijeta Suzy Josipović-Redžepagić jpg Suzy Josipović-Redžepagić je na UN dijeti smršavila 12 kilograma - Nije mi teško jer je po mom mišljenju dijeta stvarno odlična i laka.

UN dijeta Indira Vlajkić Mujkić jpg Indira Vladić Mujkić pridržavajući se UN dijete smršavila je 13 kg - Potaknuo me moj prijatelj Jurica; on je pridržavajući se tog režima prehrane skinuo dvadeset kilograma.

UN dijeta Dijana Čuljak jpg Dijana Čuljak je uz UN i mesnu dijetu ukupno smršavila 34 kilograma - Bilo mi je teško opustiti se, jer nisam vjerovala da se uz takvu prehranu može smršaviti.

Swipe (or drag) right or left

UN dijeta osnove

un dijeta 1UN dijeta dolazi nam iz Slovenije i jedna je od najpopularnijih dijeta ikada na ovim prostorima. Autorice Breda Hrobat i Mojca Poljanšek kreirale su UN dijetu na temelju teorije o zdravom kombiniranju namirnica, te su nakon savjetovanja s liječnicima i farmaceutima objavile knjigu "90-dnevna dijeta", kao i njen nastavak, u kojoj nude recepte za održavanje težine i nakon 90 dana.


UN dijeta Ili 90-dnevna dijeta?

"Čudni su putevi gospodnji", pa je tako na ovim prostorima 90-dnevna dijeta iz nekog neobjašnjivog razloga postala popularna pod nazivom UN dijeta. UN dijeta je zdrava, restriktivna dijeta koja se temelji na razdvajanju vrsta namirnica po danima, a svaki dan dominira jedna vrsta namirnica koja se konzumira. Količina hrane većim dijelom dijete nije striktno određena - može se jesti po volji - međutim jasno je da će se više smršaviti što se jede manje, pa je na svakome ostavljeno da bira koliko će UN dijeta biti rigorozna, ili ne. Međutim postoje dijelovi dana kada su ipak postavljene količinske granice unosa hrane, a postoje i dani posta kada nije dozvoljeno unošenje bilo kakve hrane.

Prema autoricama UN dijete, nakon 90 dana pridržavanja ove dijete dolazi do trajnih promjena u metabolizmu tijela, te se kilogrami naknadno više neće vratiti. Pozitivne metaboličke promjene nastaju upravo zbog razdvajanja vrsta namirnica, kao i zbog definiranog vremenskog razmaka između obroka, što znatno olakšava probavu.

UN dijeta trajanje

Prva četiri dana tijekom UN dijete ponavljaju se i vrte u krug, a četiri puta u 90 dana ih prekida peti dan.

Dakle, nakon sedam mikro ciklusa po četiri dana koji se ponavljaju (ukupno 28 dana), potrebno je primijeniti peti dan - dan posta, kada se jedu isključivo zgledanci i ništanci, a onda opet sve iz početka. Takvi 29-dnevni makrociklusi ponavljaju se 3 puta. Nakon 90 dana dijete potrebno je napraviti pauzu od 90 dana, ukoliko poželiš ponovno ići na 90-dnevnu dijetu.

Ako si upravo pomisla otvoriti aplikaciju "Kalkulator", poštedjet ćemo te vremena. Da, 3x29=87, što znači da imamo 3 dana ostatak. Vjerojatno je 90 bila ljepša brojka za naslov knjige. Ali je lako moguće i da bi nakon 87. dana dijete, tj. nakon trećeg posta, 88. dan htjela pojesti vola, pa ti je ostavljeno još tri dana UN dijete da dođeš k sebi.

UN dijeta jelovnik

Prije odlaska na UN dijetu posavjetuj se sa svojim liječnikom i nutricionistom. Na dijetu odlaziš na vlastitu odgovornost. Više pročitaj na linku Uvjeti korištenja.

UN dijeta jelovnik je poprilično alternativan, ali jednostavan za praćenje, a sve namirnice su lako dostupne. Zapravo, nema nikakvih specijalnih namirnica na UN dijeti. Sve što treba je paziti kada se koja namirnica konzumira.

UN dijeta ciklusi

Prema UN dijeti, svaki 24-satni dan dijete dijeli se u tri ciklusa:

  1. ciklus prehrane
  2. ciklus probave
  3. ciklus čišćenja

Ciklus prehrane za vrijeme UN dijete traje od 12:00 do 20:00. Zadnji obrok ne bi trebao biti iza 20:00, nakon čega slijedi ciklus probave do 04:00. Slijedećih 8 sati, tj. do 12:00 je ciklus čišćenja.

UN dijeta doručak

Prva četiri dana UN dijete koja se ciklički ponavljaju uvijek imaju isti tip doručka - voćni doručak. I to dva komada voća koja moraju biti istog tipa. Npr. dvije jabuke, ili dvije kruške, ili dvije naranče... Ukoliko do ručka ne možeš izdržati, možeš ponovno pojesti dva voća istog tipa. Ukoliko su voćke veće, ili manje od jabuke, kruške, naranče i voća slične veličine, konzumiraj količinu koja je otprilike ekvivalentna ovoj količini. Npr. trešnje nećeš pojesti dvije, nego omanju zdjelicu punu trešanja. Pa tako i lubenicu nećeš pojesti cijelu, pa još jednu, nego krišku-dvije-tri, ovisno o veličini lubenice.

Za vrijeme doručka dozvoljeni su i orašasti plodovi (koji također zapravo spadaju pod voće), voćni i povrtni sokovi (bez šećera), te sjemenke. Bitno je samo da ne miješaš tip voća. I voćnog soka. I povrtnog soka. I sjemenki.

UN dijeta večera

U pravilu, večeru za vrijeme UN dijete čine ostaci ručka i to u upola manjoj količini, te bez juhe i kruha. Izuzetak je ugljikohidratni dan, kada su dozvoljene neke devijacije koje će se mnogima svidjeti. Nije nužno da se jedu ostaci, ali je nužno jesti isto glavno jelo kao i za ručak.

UN dijeta međuobrok

Kao što je navedeno ranije, ciklus hranjenja za vrijeme UN dijete počinje najranije u 12:00, a završava najkasnije u 20:00. Međutim, najmanji razmak između ručka i slijedećeg obroka je 4 sata za vrijeme proteinskog dana, 3 sata za vrijeme škrobnog i ugljikohidratnog dana, te 2 sata za vrijeme vitaminskog dana.

Ukoliko rastegneš pauzu između ručka i večere toliko dugo da ne možeš izdržati glad, možeš pojesti obrok voća kao za vrijeme doručka, uz pridržavanje ovih pravila pauze nakon ručka.

UN dijeta tekućine

Za vrijeme UN dijete potrebno je piti najmanje 2 litre tekućine dnevno. Ujutro bi odmah trebalo popiti čašu donata, a tijekom dana je dozvoljeno piti čajeve, kavu i voćne i povrtne sokove, ali sve bez šećera. Iznimka je tijekom vodenog dana, kada je nužno piti isključivo vodu. Alkohol nije dozvoljen.

UN dijeta vrste dana

Pet različitih dana na UN dijeti tijekom kojih dominira samo jedna vrsta namirnica su slijedeći:

  1. proteinski dan
  2. škrobni dan
  3. ugljikohidratni dan
  4. vitaminski dan
  5. vodeni dan

UN dijeta proteinski dan (1. dan)

un dijeta 2Osnovu ručka i večere proteinskog dana za vrijeme UN dijete čine namirnice životinjskog porijekla - meso i mesne prerađevine (uključujući ribu), mlijeko i mliječne prerađevine, te jaja. Kao i za doručak, bitno je ne miješati namirnice životinjskog porijekla. Dakle ne jesti miješano meso, ili meso i jaja, ili sir i jaja, itd. Ako se za glavno jelo jedu jaja, dozvoljena su dva, a ako je u pitanju sir, onda komad sira koji je otprilike ekvivalentan komadu mesa kojeg bi pojela. Meso bi trebalo biti kuhano, ili pirjano.

Uz glavno jelo tijekom proteinskog dana UN dijete može se pripremiti bilo koje povrće kao prilog, te kao salatu, ukoliko nije navedeno pod škrobni dan. Tijekom ručka dozvoljeno je jedna šnjita kruha, te je nakon ručka potrebno pojesti tanjur bistre juhe (može i s jušnom kockom).


UN dijeta škrobni dan (2. dan)

Tijekom ručka i večere škrobnog dana UN dijete osnovu čine namirnice bogate škrobom, a tu su grahorice (grah, grašak, leća, soja, slanutak), žitarice (riža, heljda, proso, ječam), te krompir. Kao i za vrijeme proteinskog dana, jelo bi trebalo biti kuhano, ili pirjano. Za prilog, ili kao salatu je moguće raditi bilo koje povrće. Dozvoljena je jedna šnjita kruha i tanjur juhe, s tim da ovog puta juha treba imati povrtni temeljac, ili povrtnu kocku.

UN dijeta ugljikohidratni dan (3. dan)

Dan ugljikohidrata za vrijeme 90-dnevne dijete najbolji je dan tijekom ove dijete. Ručak se bazira na pšeničnom brašnu (kruh, peciva, tjestenine, pizza, palačinke...), dok se večera bazira na industrijskom šećeru (torte, kolači, sladoledi, čokolada...).

Kao i prva dva dana tijekom ručka je dozvoljeno jesti povrće, kao prilog i kao salatu, međutim juha nije predviđena ovaj dan. Šnita kruha svakako je dozvoljena i to u neograničenim količinama. Pizza bi trebala biti isključivo s povrćem (dakle bez mesnih prerađevina i sira), a i palačinke bez jaja, mlijeka i bez mliječnog namaza.

Prema autoricama 90-dnevne dijete, za večeru ugljikohidratnog dana treba pojesti komad torte, ili tri kolača, ili tri kugle sladoleda i povrh svega red tamne čokolade. Ukoliko te uhvati pomahnitala grižnja savjesti, ili jednostavno zdrav razum koji kategorički tvrdi da ovakvu večeru treba zaobići u ovećem krugu ukoliko želiš skinuti višak potkožne masti, možeš se voditi večerom prethodna dva dana - sve upola. Ipak, red tamne čokolade je obavezan prema UN dijeti!!

UN dijeta vitaminski dan (4. dan)

Dan vitamina, tj. voćni dan UN dijete je dan "čišćenja", a obroci se tijekom cijelog dana baziraju na ponavljanju doručka. Naravno, za vrijeme svakog obroka moguće je uzimati drugu vrstu voća, ali unutar jednog obroka samo voćke istog tipa. Zapravo, sve što vrijedi za doručak sva četiri dana, za vrijeme voćnog dana vrijedi tijekom cijelog dana.

UN dijeta vodeni dan (5. dan)

Kao što je ranije napisano, vodeni dan UN dijete ne ponavlja se na kraju svakog mikrociklusa od 4 dana, već na kraju svakog makrociklusa od 28 dana. Tri puta tijekom 90-dnevne dijete potrebno je cijeli dan postiti samo na vodi. Nisu dozvoljeni sokovi, čajevi, kava, ili bilo kakva druga tekućina osim vode.

Ako četvrti dan UN dijete nazovemo dan čišćenja, onda bi vodeni dan ove dijete mogli slobodno nazvati "generalka"! Iza vodenog dana kreće novi makrociklus od 28 dana, tj. prvi dan mikrociklusa - proteinski dan.

UN dijeta ukratko

UN dijeta prednosti

UN dijeta mane

UN dijeta pravila

Ukratko, ovo su najvažnija pravila UN dijete koja za početak trebaš zapamtiti:

UN dijeta mitovi i zablude

UN dijeta iako jedna od najpopularnijih dijeta na ovim prostorima ikada, jedna je i od najispljuvanijih dijeta ikada. Po onome što se piše, uglavnom neopravdano, ali jednim dijelom su autorice 90 dnevne dijete same za to krive.

UN dijeta naziv

un dijeta 3UN dijeta je potpuno krivi naziv za dijetu koja se zapravo zove 90-dnevna dijeta. Nije jasno kako se naziv UN dijeta uvriježio u narodu, ali koju god urbanu legendu o značenju "UN" pročitali - kriva je!

Naime, ne postoji nikakva dijeta Ujedinjenih Naroda.

Nema smisla da "N" dolazi od ćiriličnog "H", jer to nije UgljikoHidratna dijeta.

A ponajmanje ima smisla da dolazi od engleskog termina "undiet", jer ako dolazi, termin je potpuno promašen, jer je značenje tog termina potpuno kontradiktorno bilo kojoj dijeti.

Još manje ima smisla da ono engleski "un" po naški znači "ne", pa da "undiet" zapravo znači "nedijeta".

A definitivni šlag na kraju je zaključak da je onda 90-dnevna dijeta zapravo nedijeta, tj. da i nije prava dijeta.


UN dijeta trajne promjene u metabolizmu

Trajne promjene u metabolizmu nakon 90 dana 90-dnevne dijete su jedna od većih nebuloza navedenih u knjizi ove dvije autorice, a koje su se (podsjetimo) prije pisanja knjige navodno savjetovale s liječnicima i farmaceutima. Da je trajne promjene u metabolizmu moguće stvoriti nakon držanja neke dijete, svi bi otišli na jednu dijetu i onda bili mršavi do kraja života. Osim toga, odavno bi se na tržištu pojavile tabletice s kojima uopće ne treba ići na dijetu, jer će tabletice izvršiti metaboličke promjene organizma. I onda bi mogli svaki dan biti na ugljikohidratnom danu UN dijete i jesti i kolače i čokolade i pizze i čipseve i štapiće i sladolede cijele dane i bili bi svejedno svi mršavi i zdravi do kraja života, jer smo, eto, još s 18 godina otišli na UN dijetu i promijenili metabolizam. Oh, yeah, right...

UN dijeta vrijeme ciklusa

Zašto bi se itko o prehrani išao savjetovati s liječnicima i farmaceutima nije jasno, ali, eto, prema autoricama 90-dnevne dijete ciklus hranjenja počinje od 12:00 i traje do 20:00. Uredu, takva je dijeta i nema ništa loše u tome. Ali ako se za doručak (prije 12:00) jede voće, po kojoj logici jedenje voća nije hranjenje?

Iza 20:00 počinje ciklus probave. Pa zar voće poslije doručka ne treba probavljati? A ručak? Zar se hrana od doručka i ručka posprema u neki kut želuca, pa kad sat otkuca 20:00 odjednom počinje ciklus probave?

Dakle navedena vremena navodnih ciklusa na UN dijeti su u potpunosti promašena i teški gaf autorica UN dijete.

UN dijeta nazivi dana

Nazivi dana tijekom UN dijete također nemaju veze sa zdravom logikom. Ako postoji škrobni dan, onda ne može postojati ugljikohidratni dan, jer je škrob ugljikohidrat. Pa ako postoji ugljikohidratni dan, ne može postojati vitaminski dan, jer i u voću dominiraju ugljikohidrati! Osim toga, zašto naziv vitaminski? Zar u povrću koje se konzumira ostalih dana nema mnoštvo vitamina? A zašto onda nema mineralnog dana?

Dakle, terminologija UN dijete je generalno promašena, pa bi autoricama bolje bilo da su se savjetovale s jezičarima i nutricionistima, a ne liječnicima i farmaceutima.

UN dijeta zaključak

UN dijeta je s razlogom već dvije decenije najpopularnija dijeta na ovim prostorima. Jednostavno - djeluje! Jedan od najvažnijih nedostataka UN dijete kojeg mediji strašno vole naglasiti je da autorice nisu objasnile mehanizam kako UN dijeta djeluje, a isto tako fiziologija ne može objasniti kojim to procesima dolazi do gubitka kilograma. Čovjek se u tom trenutku zapita - pa koga briga?

Da li djeluje? Djeluje. Koga zanima zašto djeluje, taj neka istražuje zašto djeluje, a tko istražuje, a ne može objasniti zašto djeluje, neka se živcira cijelog života zašto netko može smršaviti uz UN dijetu koju znanost ne može objasniti zašto djeluje. Logika je tu vrlo jednostavna, iako nas pokušavaju odvratiti od nje. Iako ni samim autoricama sasvim sigurno puno toga nije jasno, očito su pogodile u sridu. Izvrsna dijeta koja vodi do ozbiljnog mršavljenja!

Želiš smršaviti uz UN dijetu? Yes you can! 👍

Da li ti je ovaj tekst bio koristan?
Star Rating WIDGET PACK

Pogledaj i ovo:

Keto dijeta thumb jpg
Keto dijeta

100 godina stara američka terapijska LCHF dijeta, primarno namijenjena oboljelima od epilepsije.

Danska dijeta thumb jpg
Danska dijeta

Vrlo rigorozna, ali odlično izbalansirana 13-dnevna dijeta s Danske kraljevske bolnice u Kopenhagenu.

Medicinska dijeta thumb jpg
Medicinska dijeta

Jedna od najkompletnijih, najzdravijih, najpopularnijih i najefikasnijih dijeta na svijetu, stara preko 50 godina!

VMA dijeta thumb jpg
VMA dijeta

Lokalno i dalje iznimno popularna srpska rigorozna dijeta za koju se deseci tisuća kunu da djeluje!