Medicinska dijeta header jpg

Medicinska dijetaScarsdale dijetaPola stoljeća svjetske megapopularnosti. S razlogom!

Medicinska (Scarsdale) dijeta je preko 50 godina stara dijeta američkog kardiologa iz prominentnog naselja u New Yorku zvanog Scarsdale. Odlično kombinirani obroci koji se baziraju dominantno na unosu proteina, ali ipak obiluju i voćem i povrćem, garantiraju brzo i zdravo mršavljenje, što potvrđuje i njena višedesetljetna popularnost koja ne jenjava. Želiš smršaviti uz Medicinsku dijetu? Yes you can! 👍

Medicinska dijeta osnove

Medicinska dijeta 2Medicinska dijeta je preko pola stoljeća stara američka dijeta koju je osmislio dr. Herman Tarnower pedesetih godina prošlog stoljeća, a koji je imao svoju kardiološku ordinaciju u prominentnom naselju zvanom Scarsdale u predgrađu New Yorka.

Tarnoweru je dojadilo svojim pretilim pacijentima sa srčanim problemima objašnjavati važnost pravilne ishrane u cilju održavanja "linije", te je u jednom trenutku na dvije stranice napisao upute i jelovnik kojeg se pacijenti tijekom 14 dana trebaju pridržavati, kako bi na brz i efikasan način u kratkom vremenu dramatično smršavili. Tarnower je uputstva počeo dijeliti pacijentima, a pacijenti zadovoljni ishodom dijete su ta upustva počeli dijeliti dalje svojoj rodbini i prijateljima. Time je dijeta počela stjecati popularnost, a nakon velike popularnosti Atkinsove dijete sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Tarnower je nagovoren da i on napiše svoju knjigu. 1978. objavio je knjigu "The complete Scarsdale Medical Diet", koja je u samo nekoliko godina prodana u preko pola miliona primjeraka. 2007. je knjiga ponovno otišla u nakladu, te još uvijek proživljava novi vrhunac.

Medicinska dijeta je nisko ugljikohidratna dijeta, koja se bazira na unosu 650 - 1.000 kilokalorija dnevno, dominantno iz proteinskih izvora. Prema Tarnoweru dijeti, omjer unosa hranjivih tvari pridržavajući se jelovnika Medicinske dijete je 43% bjelančevine, 22,5% masti i 34.5% ugljikohidrati. Za nisko ugljikohidratnu dijetu su ovo pomalo čudni omjeri, pa bi možda ispravniji naziv bio niže ugljikohidratna dijeta.

Medicinska dijeta i VMA dijeta

Danas je popularno nekoliko verzija Tarnowerove Scarsdale medicinske dijete: VMA dijeta | Bolnička dijeta | Narančina dijeta, Danska dijeta, Medicinska dijeta 11 dana, itd. Međutim sve te verzije Medicinske dijete u nekim aspektima toliko odstupaju od Scarsdale Medicinske dijete da se više ne mogu smatrati Medicinskom dijetom, te su opisane kao zasebne dijete.

Medicinska dijeta jelovnik

Prije odlaska na Medicinsku dijetu posavjetuj se sa svojim liječnikom i nutricionistom. Na dijetu odlaziš na vlastitu odgovornost. Više pročitaj na linku Uvjeti korištenja.

Medicinska dijeta 1Medicinska dijeta ima jelovnik za sedam dana, a slijedećih sedam dana se jelovnik ponavlja. Dakle, ukupno trajanje Medicinske dijete je 14 dana, tj dva tjedna, a za vrijeme Medicinske dijete zabranjeno je odstupanje od zadanog jelovnika. Jelovnik je strogo propisan i treba ga se maksimalno pridržavati.

Medicinska dijeta koncipirana je tako da se obroci jedu u tri navrata (doručak, ručak, večera), a između obroka je zabranjeno bilo što konzumirati osim vode. Kava je na jelovniku svakodnevno, iako može biti zamijenjena čajem, oboje bez šećera, ali je prema autoru zamjenski umjetni zaslađivač dozvoljen[1]. Jaja mogu biti pripremljena na bilo koji način, ali bez masti/ulja.

S mesa bi trebala biti odstranjena sva masnoća, a s piletine i kožica. Jela se mogu začiniti biljnim začinima, solju, sojinim umakom, senfom i kečapom[1].

U Medicinskoj dijeti nema brojanja kalorija, a može se jesti u neograničenim količinama, ukoliko količina jelovnikom nije striktno navedena. Tarnower preporuča jesti do ugodne popunjenosti, a nikako do prepunjenosti i bola u želucu. Također preporuča za vrijeme dijete pijenje najmanje 8 čaša vode tijekom dana između obroka, te hodanje barem tri kilometra svaki dan.

[1] Treba uzeti u obzir da je knjiga pisana prije više od 40 godina, a sama dijeta osmišljena prije više od 60 godina. Spoznaje o umjetnim zaslađivačima, kao i sam sastav namirnica, poput kečapa znatno su se promijenili od tada.

Medicinska dijeta zabranjene namirnice

U zabranjene namirnice spadaju sve namirnice bogate ugljikohidratima, uz neke izuzetke. Zabranjene namirnice su slijedeće:

Medicinska dijeta doručak

Doručak je za vrijeme Medicinske dijete isti svih 14 dana i vrlo jednostavan: šalica kave, ili čaja, pola grejpfruta i jedna šnjita proteinskog kruha. I to je to. Domaći pandani Medicinske dijete (VMA / Bolnička / Narančina dijeta) pola grejpfruta zamjenjuju s jednom narančom.

Medicinska dijeta jelovnik

Medicinska dijeta ima jelovnik koji je vrlo jednostavan, a sve namirnice su lako dostupno. Ukoliko ti grejpfrut baš nikako nije dostupan, zamijeni ga jednom narančom, ali u pravilu bi se ovog jelonvnika trebalo 100% pridržavati.

Ponedjeljak

Ručak: kuhana govedina, piletina, ili riba + paradajz salata + kava, ili čaj

Večera: pečena riba + zelena i paradajz salata + pola grepfruta + kava, ili čaj

Utorak

Ručak: voćna salata + kava, ili čaj

Večera: pljeskavica + povrće + kava, ili čaj

Srijeda

Ručak: salata od tune, ili lososa + pola grejpfruta + kava, ili čaj

Večera: pečena janjetina + mješana salata + kava, ili čaj

Četvrtak

Ručak: 2 jaja + svježi sir + tikvice + 1 šnita proteinskog kruha + kava, ili čaj

Večera: piletina + špinat, ili mahune + kava, ili čaj

Petak

Ručak: suhi sir + špinat + 1 šnita proteinskog kruha + kava, ili čaj

Večera: riba + povrće kao prilog, ili na salatu + 1 šnita proteinskog kruha + kava, ili čaj

Subota

Ručak: Voćna salata + kava, ili čaj

Večera: pečena piletina + paradajz i zelena salata + 1 grejpfrut + kava, ili čaj

Nedjelja

Ručak: piletina + povrće kao prilog, ili na salatu + 1 grejpfrut + kava, ili čaj

Večera: teletina + mješana salata + kava, ili čaj

 

Medicinsku dijetu je moguće prekinuti nakon 7 dana u slučaju zadovoljavajućeg broja skinutih kilograma, ili jednostavno jelovnik ponoviti slijedećih 7 dana. Nakon toga obavezna je pauza od minimalno 14 dana, ukoliko se želi nastaviti mršaviti s ovom dijetom.

Medicinska dijeta ukratko

Medicinska dijeta prednosti

Medicinska dijeta mane

Medicinska dijeta pravila

Ukratko, ovo su najvažnija pravila Medicinske dijete koja za početak trebaš zapamtiti:

Medicinska dijeta mitovi i zablude

Scarsdale medicinska dijeta se na našim prostorima u medijima poistovjećuje s VMA / Bolničkom / Narančinom dijetom što je teška zabluda i obmana. Zamijeniti pola grejpfruta s jednom narančom mogli bi nazvati varijacija na temu, ali ove dijete se razlikuju kao nebo i zemlja!

Naime, VMA dijeta uvodi u jelovnik jogurt više puta tijekom tjedna, kuhana jaja kao glavni obrok više puta tjedno, u potpunosti izbacuje meso iz ručka, a uvodi pljeskavice za večeru, izbacuje ogromu količinu povrća koja je Medicinskom dijetom predviđena, strogo oraničava količinu namirnica (pa čak i tom malom izboru povrća), te izbacuje iz jelovnika svo voće osim naranče.

To je toliko dramatično odstupanje od jelovnika kojeg je autor Medicinske dijete osmislio, da nije jasno kako itko može ove dijete poistovjećivati? Zato je VMA / Bolničkoj / Narančinoj dijeti posvećena zasebna stranica.

Medicinska dijeta zaključak

Scarsdale medicinska dijeta je, prema skromnom mišljenju autora ovog web sjedišta, jedna od najkvalitetnijih dijeta na svijetu ikada. Istina, vrlo rigorozna, ali dovoljno raznolika i s više nego dovoljno nutrijenata za dnevne potrebe čovjeka. Iako je od strane popularnih papirnatih i online časopisa zaboravljena, u narodu se prenosi od usta do usta i na taj način njena popularnost ne jenjava. Na našim prostorima je trenutno znatno popularnija nego u svijetu, zbog popularnosti VMA dijete, koja je u regionalnom medijskom prostoru krivo predstavljena kao Medicinska dijeta dr. Tarnowera.

Da li ti je ovaj tekst bio koristan?
Star Rating WIDGET PACK

Pogledaj i ovo:

Danska dijeta thumb jpg
Danska dijeta

Vrlo rigorozna, ali odlično izbalansirana 13-dnevna dijeta s Danske kraljevske bolnice u Kopenhagenu.

VMA dijeta thumb jpg
VMA dijeta

Lokalno i dalje iznimno popularna srpska rigorozna dijeta za koju se deseci tisuća kunu da djeluje!

DASH dijeta thumb jpg
DASH dijeta

Druga najzdravija dijeta na svijetu, američka terapijska dijeta primarno koncipirana za oboljele od visokog krvnog tlaka.

Mediteranska dijeta thumb jpg
Mediteranska dijeta

Godinama već proglašavana za najzdraviju dijetu na svijetu, a inspirirana načinom prehrane ljudi na Mediteranu, uključujući i jug Hrvatske.