VMA dijeta header jpg

VMA dijeta Bolnička dijeta Narančina dijeta Beogradska drobilica masti u niskom startu!

VMA dijeta je dijeta navodno kreirana od strane beogradske VMA bolnice (Vojnomedicinske akademije), gdje se primjenjuje na pacijentima koji trebaju brzinski smršaviti prije operacije. Vrlo restriktivna i rigorozna dijeta, ali kako za ljepotu, tako se i za zdravlje trpi. Pa iako je porjeklo VMA dijete sumnjivo, efekti definitivno nisu - do 10 kg u 15 dana! Želiš smršaviti uz VMA dijetu? Yes you can! 👍

VMA dijeta osnove

Medicinska dijeta 2VMA dijeta je balkanska verzija Medicinske (Scarsdale) dijete, koja zadržava mnoge prednosti jedne od najboljih dijeta na svijetu, ali dodaje i svoje specifičnosti, ne nužno bolje, ali možda primjerenije našem prostoru.

Jedna od tih specifičnosti VMA dijete je što se pola grejpfruta zamjenjuje s jednom narančom, što svakako olakšava nabavu i smanjuje cijenu namirnica za ovu dijetu. S obzirom da se naranče konzumiraju u većim količinama na ovoj dijeti, te su praktički lajt motiv VMA dijete, ova dijeta poznata je i pod nazivom Narančina dijeta.

Isto tako budući da legenda tvrdi da je VMA dijeta kreirana od strane liječnika s VMA bolnice, ova dijeta poznata je i pod nazivom Bolnička dijeta. VMA bolnica se kategorički ograđuje od ovih legendi (više o tome u sekciji Mitovi i zablude), pa je mit o postanku ove dijete gotovo identičan mitu o postanku Danske dijete, koja je navodno kreirana od strane liječnika s Danske kraljevske bolnice.

Najveći problem s nazivima VMA dijete je ipak što ju balkanski mediji slučajno, ili namjerno poistovjećuju s Medicinskom (Scarsdale) dijetom, uz tvrdnju kako VMA dijeta ne dolazi s beogradske VMA bolnice, nego iz Amerike od strane kardiologa dr. Tarnowera, pa VMA dijetu nazivaju i Medicinska dijeta. Međutim, osim što su Medicinska VMA i Medicinska Scarsdale dijeta nisko ugljikohidratne dijete, nemaju nikakvih drugih dodirnih točaka.

Za razliku od Scarsdale dijete u kojoj je dozvoljeno većinu namirnica bez ograničenja konzumirati, VMA dijeta striktno navodi količine, koje su rigorozno minimalne. Međutim, sam tip namirnica na ove dvije dijete se toliko razlikuje da svatko tko ove dvije dijete poistovjećuje treba razmisliti o posjeti VMA bolnici. Odjelu što pacijentima navlače bijele košulje.

VMA dijeta jelovnik

Prije odlaska na VMA dijetu posavjetuj se sa svojim liječnikom i nutricionistom. Na dijetu odlaziš na vlastitu odgovornost. Više pročitaj na linku Uvjeti korištenja.

VMA dijeta 2VMA dijeta je nisko ugljikohidratna dijeta, koja se bazira na navodnom unosu 650 - 1.000 kilokalorija dnevno, dominantno iz proteinskih izvora, a omjer unosa hranjivih tvari pridržavajući se jelovnika VMA dijete je 43% bjelančevine, 22,5% masti i 34.5% ugljikohidrati. Zvuči poznato? Da, podaci su prepisani od medicinske dijete i teško da vrijede za VMA dijetu.

VMA dijeta ima strogo propisan jelovnik za pet dana, a slijedećih deset dana se jelovnik ponavlja. Dakle, VMA dijeta ukupno traje 15 dana, a zabranjeno je bilo kakvo odstupanje od zadanog jelovnika. Meso je gotovo u potpunosti izbačeno iz VMA dijete, gotovo svo voće, osim naranči, kao i gotovo svo povrće. Kao i u svim nisko ugljikohidratnim dijetama, namirnice s visokim udjelom ugljikohidrata su svedene na minimum (kruh, peciva, žitarice, krompir, slatkiši, alkohol...).

Opravdano se onda postavlja pitanje, pa šta se onda smije jesti? Jelovnik se dominantno svodi na naranče, jaja, jogurt i pljeskavice i to u strogo definiranim, poprilično mršavim količinama.

Za vrijeme VMA dijete obroci se jedu u tri navrata (doručak, ručak, večera), a između obroka je zabranjeno bilo što konzumirati osim vode. Alkohol je zabranjen, a kava je na jelovniku svakodnevno, iako može biti zamijenjena čajem, u oba slučaja nezaslađeno. Jela se mogu začiniti biljnim začinima, solju, sojinim umakom, senfom i kečapom.

U VMA dijeti nema brojanja kalorija, ali je potrebno striktno držati se jelovnika i količina koje su propisane. Nakon prvih pet dana pridržavanja VMA dijete, ukoliko je došlo do zadovoljavajućeg mršavljenja i gubitka kilograma, dijeta može biti prekinuta, a ako ne, nastavlja se slijedećih pet, ili deset dana. Nakon 15 dana, dijeta mora biti prekinuta, a eventualni slijedeći odlazak na VMA dijetu može nastupiti 15 dana poslije.

VMA dijeta doručak

Doručak je za vrijeme VMA dijete isti svih 15 dana i vrlo jednostavan:

VMA dijeta jelovnik

1. dan jelovnik za VMA dijetu

Ručak: 1 naranča + 1 kuhano jaje + pola šalice jogurta

Večera: 2 paradajza + 2 kuhana jaja + 1 krastavac, ili pola glavice zelene salate

2. dan jelovnik za VMA dijetu

Ručak: 1 naranča + 1 kuhano jaje + pola šalice jogurta

Večera: 1 naranča + 125g juneće pljeskavice + 1 paradajz + šalica kave, ili čaja

3. dan jelovnik za VMA dijetu

Ručak: 1 naranča + 1 kuhano jaje + pola šalice jogurta + 2 krastavca, ili glavica zelene salate

Večera: 1 naranča + 125g juneće pljeskavice + 4 krekera + šalica kave, ili čaja

4. dan jelovnik za VMA dijetu

Ručak: 125g nemasnog sira + 1 paradajz + 4 krekera

Večera: 1 naranča + 125g juneće pljeskavice + 2 paradajza

5. dan jelovnik za VMA dijetu

Ručak: 200g kuhane ribe, ili piletine + 1 paradajz + 4 krekera

Večera: 1 kuhano jaje + 500g kuhanog povrća + 1 paradajz

VMA dijeta ukratko

VMA dijeta prednosti

VMA dijeta mane

VMA dijeta pravila

Ukratko, ovo su najvažnija pravila VMA dijete koja za početak trebaš zapamtiti:

VMA dijeta mitovi i zablude

vma dijeta 3VMA dijeta infiltrirana je u medijski prostor kao stara provjerena Medicinska dijeta, a istovremeno i kao dijeta koja je izišla s Vojnomedicinske akademije kao rigorozna dijeta s vojničkim režimom prehrane. Međutim, niti je to Medicinska dijeta, niti je verzija Medicinske dijete s VMA, a i niti se i jedna vojska svijeta na ovaj način hrani, pa da bi to bio vojnički režim prehrane.


VMA dijeta i Medicinska dijeta

Naime, razlika u odnosu na Scarsdale medicinsku dijetu je toliko velika da praktički s njom nema nikakvih dodirnih točaka. Ubačeni su mliječni proizvodi kojih na Medicinskoj dijeti uopće nema. Pošteni komadi mesa su zamijeni pljeskavicama. Povrće je svedeno na samo 3 dozvoljene vrste (osim za večeru petog dana), a osim naranči, voće je u potpunosti izbačeno iz prehrane.

VMA dijeta s VMA bolnice

S druge strane, iako bi mit o porijeklu ove dijete s VMA bez problema mogao proći, Vojnomedicinska akademija se službeno ogradila od VMA dijete napisom: "VMA se ograđuje od takvih tekstova i preporuka, kako građani ne bi bili dovedeni u zabludu što, u krajnjem slučaju, može da utiče i na njihovo zdravstveno stanje.".

VMA dijeta vojni režim prehrane

A što se vojnog režima prehrane tiče, možda bi "ratni režim prehrane civila u opkoljenom gradu" prošao kroz test elementarne logike za opis VMA dijete, ali tko god da je skovao izraz "vojni režim prehrane" tepajući VMA dijeti, očito blagog pojma nema kako i koliko se vojska zapravo hrani.

VMA dijeta zaključak

VMA dijeta je taktički mudro osmišljena modificirana kopija Medicinske dijete nepoznatog autora, namijenjena svim pretilim osobama s našeg prostora. Taktička mudrost proizlazi iz prilagođavanja jedne od najboljih dijeta na svijetu balkanskim prehrambenim navikama, te pridavanju zasluga liječnicima najveće bolnice u regiji.

Iako će VMA dijeta neupitno dovesti do mršavljenja, te iako je jelovnik prilagođeniji populaciji s naših prostora, izbor namirnica je mogao biti kvalitetnije odabran. Međutim, da su namirnice kvalitetnije odabrane, onda bi to bila Medicinska Scarsdale dijeta, a takva već postoji, pa je VMA dijeta dobrodošao izbor na trpezi rigoroznih dijeta.

Da li ti je ovaj tekst bio koristan?
Star Rating WIDGET PACK

Pogledaj i ovo:

Medicinska dijeta thumb jpg
Medicinska dijeta

Jedna od najkompletnijih, najzdravijih, najpopularnijih i najefikasnijih dijeta na svijetu, stara preko 50 godina!

Danska dijeta thumb jpg
Danska dijeta

Vrlo rigorozna, ali odlično izbalansirana 13-dnevna dijeta s Danske kraljevske bolnice u Kopenhagenu.

Limun dijeta thumb jpg
Limun dijeta

Ekstremno rigorozna američka terapijska detox dijeta za generalno čišćenje organizma.

Dukan dijeta thumb jpg
Dukan dijeta

Globalno popularna i pola stoljeća stara visoko proteinska mesna dijeta francuskog liječnika Pierre Dukana.