Žučna dijeta header jpg

Žučna dijetaJelovnik i 3 metode za čiščenje žuči od kamena bez operacije!

Žučna dijeta je terapijska dijeta namijenjena osobama s upalom žučnog mjehura i/ili žučnim kamencima, a navodimo i tri efikasna programa za čišćenje žuči od žučnog kamenca bez operacije. Želiš se rješiti kamena u žuči? Yes you can! 👍

Žučna dijeta osnove

Žučna dijeta 1Žučna dijeta je terapijska dijeta primarno namijenjena osobama s upalom žučnog mjehura i sa žučnim kamencima, ali i svim zdravim osobama koji žele brzinski pročistiti žučni mjehur, ili dugoročnim stilom prehrane osigurati zdravu funkciju jetre i žučnog mjehura. Budući da je pretilost česti sekundarni problem osoba sa žučnim problemima, mršavljenje na žučnoj dijeti je zagarantirano.

Žuč je kisela tekućina koju proizvodi jetra i pohranjuje ju u žučnom mjehuru koji se nalazi direktno ispod nje. Primarna funkcija žuči u čovjekovom organizmu je razbijanje i apsorpcija masti unešenih prehranom. Kada hrana prođe želudac i uđe u tanko crijevo, receptori šalju signal jetri da iz žučnog mjehura ispusti žuč u dvanaesnik (početak tankog crijeva), kako bi se masti unešene prehranom mogle razbiti na jednostavnije komponente koje tijelo može apsorbirati i transportirati krvotokom dalje.

Iako razgrađena hrana nastavlja dalje u debelo crijevo, većina žuči se također apsorbira, te vraća natrag u jetru, koju ova opet spušta u žučni mjehur. Jedna od funkcija žuči je i odstranjivanje viška kolesterola iz tijela, ali je kolesterol i njen sastavni dio. Najčešći razlog nastajanja žučnog kamenca je kada zbog prevelike koncentracije kolesterola u žuči, jetra uključuje svoje obrambene mehanizme i skamenjuje višak kolesterola. 80% žučnih kamenaca su kolesterolski, a ostatak su bilirubinski.

Žučni kamenci su različitih veličina, obično po nekoliko milimetara, ili manji, ali mogu biti i po nekoliko centimetara, pa nakupina nalikuje šljunku. Bolovi nastaju u trenutku pomicanja kamenaca, od čega može nastati upala žučnog mjehura, a najveći problem je ukoliko žučni kamenci blokiraju put žuči prema tankom crijevu. 20-30% populacije ima žučne kamence, a žene ih imaju četiri puta češće nego muškarci.

Žučna dijeta jelovnik

Prije odlaska na Žučnu dijetu posavjetuj se sa svojim liječnikom i nutricionistom. Na dijetu odlaziš na vlastitu odgovornost. Više pročitaj na linku Uvjeti korištenja.

Žučna dijeta 2Žučna dijeta osmišljena je kako bi rasteretila funkciju jetre tijekom probave hrane i time olakšala tegobe osobama sa žučnim kamencima i/ili upalom žuči. Budući da je osnovna funkcija žuči razbijanje i apsorpcija kolesterola i ostalih masnih kiselina, jelovnik Žučne dijete se svodi na prehranu siromašnu kolesterolom i zasićenim masnim kiselinama, te još nekim specifičnim namirnicama za koje je poznato da opterećuju funkciju jetre, tj. žučnog mjehura.

Budući da je Žučna dijeta terapijska dijeta, nema definirano vrijeme trajanja, niti ima konkretno definiran broj kilograma koji se može smršaviti ovom dijetom. Ipak, zdrave osobe u strahu od dobivanja žučnog kamenca (ili uz postojanje manjeg broja kamenaca koji za sada ne stvaraju probleme) mogle bi višestruko profitirati Žučnom dijetom, jer osim zdravog žučnog mjehura, zbog odabranih namirnica na jelovniku Žučne dijete, Žučna dijeta garantira i mršavljenje.

Ova terapijska dijeta nema strogo propisan jelovnik, nego se radi o smjernicama koje treba implementirati u prehrani, te ih održavati po volji dugo. Za osobe kojima je dijagnosticiran žučni kamenac, Žučna dijeta bi trebala postati osnovni tip prehrane dok god kamenci ne budu razbijeni, ili operirani, a i nakon toga nije preporučljivo vratiti se na stari tip prehrane koji je vjerojatno i doveo do tog stanja.

Zdrave osobe koje se žele brzinski detoksirati Žučnom dijetom, kako bi osigurale normalnu funkciju jetre i žuči punim kapacitetom, mogu odabrati 15 dnevnu Žučnu dijetu, nakon kojeg će im tijelo zasigurno biti zahvalno. Oni koje žele mršaviti uz Žučnu dijetu, mogu je održavati dok ne postignu željenu težinu. Žučna dijeta je zdrava dijeta i može postati tip prehrane za sve koji odaberu zdraviji način prehrane.

Žučna dijeta prehrana

Prehrana na Žučnoj dijeti obiluje povrćem, voćem, bijelim mesom i cjelovitim žitaricama, a izbjegava se masna hrana, pečenje i prženje na masti i uljima, slatkiši i alkohol. Iako su ove smjernice relativno jednostavne, mnogi ne razmišljaju u kojim se sve namirnicama skrivaju masti. Industrijski prerađena hrana često obiluje mastima. Konzerve gotovih jela, grickalice, umaci, fast food... Obroci na žučnoj prehrani bi trebali biti pripremljeni od svježih komada nemasne hrane pripremljeni na lešo, kuhani, ili pečeni bez masti i ulja. Sirovo, ili kuhano povrće treba biti osnova svakog obroka, a voće međuobroka.

Žučna dijeta masti

Masti na Žučnoj dijeti ne bi trebalo 100% izbaciti (što je i nemoguće), ali bi ih trebalo konzumirati u minimalnim količinama i u što većoj mjeri biljnog, ili ribljeg porijekla. Npr. avokado i maslinovo ulje su kvalitetan izvor nezasićenih masnih kiselina, a plava riba omega-3 masnih kiselina. Morske mekušce i bijelu ribu bi trebalo izbjegavati, kao i crveno meso koje sadrži veće količine kolesterola. Nemasni dijelovi peradi će zadovoljiti dnevne potrebe za bjelančevinama, a jaja su dozvoljena samo kuhana i bez žumanjka, koji obiluje kolesterolom. Dnevni unos masti ne bi trebao biti više od 10 grama.

Orašasti plodovi sadrže kvalitetne masti, ali bi ih trebalo izbjegavati zbog teškog probavljanja, a iz istog razloga treba izbjegavati i sve vrste mliječnih proizvoda, kao i sve proizvode u kojima su mliječni proizvodi jedan od sastojaka. Kalcij se lako kompenzira iz tamno zelenog lisnatog povrća, a bjelančevine mesom i bjeljancima jaja.

Žučna dijeta ostale zabranjena hrana

Pljesni treba izbjegavati na Žučnoj dijeti, a najviše je konzumiramo preko kruha, peciva, kolača i ostalih proizvoda u kojima se za dizanje tijesta koristi germa (kvasac). Zato bi trebalo konzumirati beskvasni kruh, a germu zamijeniti praškom za pecivo, ili apstinirati od tog proizvoda. Žitarice od kojih se rade ovi proizvodi bi u svakom slučaju trebale biti cjelovite (integralne), kako bi se dodatno olakšala probava.

Od povrća treba izbjegavati bijeli i crveni luk koji vrlo agresivno djeluju na želudac i ostatak probave.

Gotovo sve vrste slatkiša i slanih grickalica su zabranjene na Žučnoj dijeti, jer sadrže ili masti, ili mlijeko i mliječne prerađevine, ili germu, ili luk.

Alkohol treba u potpunosti izbaciti iz prehrane, a kava je dozvoljena samo vrlo umjereno, do dvije šalice dnevno.

Žučna dijeta simptomi

Simptomi žučnih kamenaca su uvijek očiti i lagani za raspoznati. Nakon pojedne hrane koja je svrstana u zabranjene namirnice, ili namirnice koje treba konzumirati minimalno doći će do oštre boli ispod desnog rebrenog luka, koju izazivaju žučni kamenci. Naime, u pokušaju da da svari pojedenu hranu, jetra ispušta žuč iz žučnog mjehura u dvanaesnik, a to izaziva pomicanje žučnih kamenaca u žuči. Upravo to pomicanje kamenaca izaziva jaku i oštru bol ispod desnog rebrenog luka, gdje se nalazi jetra i žučni mjehur.

Žučni kamenac prirodno liječenje

Žučna dijeta 3Za sve koji žučne kamence žele riješiti prirodno putem prehrane i bez operacije, postoji niz metoda kojima se žučni kamenci pokušavaju omekšati u dovoljnoj mjeri da ih mjehur može izbaciti zajedno sa žuči u tanko crijevo. Ove metode nisu znanstveno istražene i medicina se ograđuje od njih, ali su kratkotrajne i nisu štetne, pa ih je moguće implementirati u Žučnu dijetu bez posljedica.

Tjedan dana prije svakog od ovih detox programa za ispiranje žučnog kamenca dobro je (uz standardnu Žučnu dijetu) popiti oko 1 litre soka od jabuke tijekom dana svaki dan. Idealno bi bilo sok iscijediti iz pravih jabuka neposredno prije pijenja. Jabučni sok sadrži jabučnu kiselinu koja omekšava kamen u žuči i time pomaže učinkovitosti samog detox programa sedmi dan. Jutro nakon detox večeri žučni kamenci bi trebali izaći preko stolice van. Ukoliko je potrebno još žučnih kamenaca izbaciti, postupak se može ponoviti na slijedećih tjedan dana.

Žučna dijeta Uklanjanje žučnog kamenca - žučna limunada 1

Prema ovom detox programu za kamen u žuči treba piti puno vode, ali ne jesti ništa cijeli dan do 19:00, a onda je potrebno popiti žučnu limunadu koja se sastoji od:

Ovaj postupak je potrebno ponoviti ukupno 8 puta u razmacima od 15 minuta.

Žučna dijeta Uklanjanje žučnog kamenca - žučna limunada 2

Ovaj detox program za kamen u žuči sličan je prvom detox programu, ali se umjesto vode tijekom cijelog dana piju cjeđeni sokovi jabuke i povrća po izboru. Nakon 17:00 slijedi modificirani gornji program prema kojim se pije žučna limunada od:

Postupak se ukupno ponavlja 13 puta s razmacima od 15 minuta.

Žučna dijeta Uklanjanje žučnog kamenca - žučna limunada 3

Još jedan detox program za kamen u žuči sličan prethodnima bazira se na cjelodnevnom postu do 18:00, nakon čega se popije:

U 20:00 se postupak ponavlja, a u 22:00 treba popiti žučnu limundu koja se sastoji od:

Žučna dijetaukratko

Žučna dijetaprednosti

Žučna dijeta mane

Žučna dijeta pravila

Ukratko, ovo su najvažnija pravila Žučne dijete koja za početak trebaš zapamtiti:

Žučna dijetamitovi i zablude

Svakako je zanimljivo kako detox metode odstranjivanja žučnog kamenca putem prehrane nisu znanstveno istražene. Zašto nisu? Je li uklanjanje kamena u žuči putem prehrane samo mit i zabluda?

Žučna dijetazaključak

Žučna dijeta je zdrava terapijska dijeta prvenstveno namijenjena osobama koje boluju od kamena u žući, ili upale žučnog mjehura, međutim stil prehrane na Žučnoj dijeti nije posebno specifičan samo za gore navedene osobe, nego je pogodan za sve koji žele preći na zdraviji način prehrane, koji će ponajviše pogodovati zdravlju jetre i žuči, ali ne puno manje i kompletnom kardiovaskularnom sustavu. Bonus na Žučnoj dijeti je i sigurno mršavljenje, što će dodatno pogodovati ovim organima, kao i cijelom organizmu. Dakle, sveukupno, Žučna dijeta je izvrsna dijeta i odličan stil prehrane za sve osobe, oboljele i zdrave.

Da li ti je ovaj tekst bio koristan?
Star Rating WIDGET PACK

Pogledaj i ovo:

Limun dijeta thumb jpg
Limun dijeta

Ekstremno rigorozna američka terapijska detox dijeta za generalno čišćenje organizma.

Danska dijeta thumb jpg
Danska dijeta

Vrlo rigorozna, ali odlično izbalansirana 13-dnevna dijeta s Danske kraljevske bolnice u Kopenhagenu.

Medicinska dijeta thumb jpg
Medicinska dijeta

Jedna od najkompletnijih, najzdravijih, najpopularnijih i najefikasnijih dijeta na svijetu, stara preko 50 godina!

VMA dijeta thumb jpg
VMA dijeta

Lokalno i dalje iznimno popularna srpska rigorozna dijeta za koju se deseci tisuća kunu da djeluje!